| KULTTUURI -

Suomen Lucia-kuoro on Jannikelle rakas projekti

Juuri nyt on meneillään intensiivisin aika Lucia-kuoron harjoittamisessa. Jannike toimii sekä musiikin- että kuoronjohtajana ja hän on ollut myös tekemässä uutta teosta Suomen Lucialle maan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.

– Kyseessä on teos jota inspiroi Anna-Lena Laurénin puhe jonka hän piti kruunatessaan Suomen Lucian viime vuonna. Sen aiheena on valon levittäminen ja se sopii kaikkiin kulttuureihin ja uskontoihin. Teoksessa on mukana jousisoittimia ja viulusolistina on Linda Lampenius. Teoksesta tehdään myös musiikkivideo joka ilmestyy marraskuun lopulla, kertoo kauniaislainen Jannike Sandström.
Jannike johtaa Lucia-kuoroa tänä vuonna kymmenettä kertaa ja siitä on tullut hänen suosikkiperinteensä. Hän päättää ohjelmistosta, kokoaa kuoron ja vastaa suunnittelusta yhdessä Folkhälsanin kanssa. Tänä vuonna kuorossa laulaa 23 Lucia-neitoa, osa heistä oli mukana jo viime vuonna.

Juuri nyt Jannike Sandström harjoittaa intensiivisesti luciakuoroa.

– Tietyt Lucia-kandidaatit ovat halunneet olla myös neitoja ja silloin jostain heistä voi tulla Lucia, kertoo Jannike. Kuoro laulaa noin 20 laulua. Tilausteos julkaistaan digitaalisesti samaan aikaan joidenkin vanhempien nauhoitusten kanssa.
Vaatimuksena siihen, että voi olla mukana Lucia-kuorossa, on että osaa laulaa yksin ja pysyy stemmassa.
Helsingissä tapahtuvaan kruunaamiseen asti kuoro harjoittelee joka viikonloppu. Kuorolaisille päivät ovat pitkiä. Kruunauksen jälkeen alkaa varsinainen työ. Silloin Lucia vierailee sairaaloissa, vanhainkodeissa ja eri tapahtumissa. Työ jatkuu vielä tammikuussakin, mutta joulun jälkeen se ei ole niin intensiivistä.
Tänä vuonna kerätään rahaa apua tarvitseville lapsiperheille kuten viime vuonnakin. Vuonna 2016 Lucia-keräys tuotti lähes 150 000 euroa, mikä oli ennätys. Kun äänestetään Luciaa, maksetaan myös tietty summa. Äänestää voi muun muassa netissä.

Kun Lucia-projekti on ohi, palaavat kuoron jäsenet tavalliseen elämäänsä kouluineen tai opintoineen.
Jannike jatkaa muusikkona. Hänen viime keväänä julkaistu levynsä The Girl in The Picture on menestynyt hyvin ja sitä soitetaan sekä suomen- että ruotsinkielisillä radioasemilla.
Ensi vuonna levy julkaistaan Saksassa ja Aasiassa.
– Lauluni ovat menestyneet hyvin Saksassa ja yksi on ollut kakkosena Radio Berlinin listalla, kertoo Jannike.
Hän on myös tyytyväinen että hänen musiikkiaan soitetaan suomalaisilla radiokanavilla. Hän laulaa englanniksi ja juuri nyt aika harvat artistit tekevät niin.
Meneillään on myös uusi levyprojekti. Projekti on akustisempi kuin edelliset ja osa äänitetään Los Angelesissa ja osa Islannissa.
– Meillä on tapana mennä LA:han tapaaman musiikkialan ihmisiä ja hakemaan inspiraatiota. Pidän valosta LA:ssa, se on aivan erityinen, sanoo Jannike.
Mutta nyt on tärkeää enimmäkseen joulumusiikki. Yhdessä Patrik Isakssonin kanssa hän on tehnyt uuden, Decembermånen -nimisen kappaleen. Se lauletaan konsertissa joka pidetään Kauniaisissa 10. joulukuuta. Siihen osallistuu myös Martina Brunellin johtama paikallinen lapsikuoro Granhultskolanista.
Käännös:Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *