| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Köpcentrets Galleria blir trivsam och luftig

Väggen mot gallerigången rivs och ersätts med en rörlig glasvägg. Det släpper in ljus, det blir luftigt, förenklar kundtillvaron och ger en angenäm interiör. Gamla delens fasad förbättras.

– Den största förändringen är den nya utvidgade delen som nu byggs och sedan gallerigången som förenar den gamla och den nya delen, säger vd Jukka Lehtola från VVT Kiinteistösijoitus Oy som förvaltar fastigheten åt ägaren VVT Property Fund 1 Kb.
Genom förändringen ökar tillgängligheten till gamla delens butiker i bottenplanet som vetter mot gallerian. Här kan man vistas och dricka kaffe.
I nya delen placeras K – butiken som är störst med sina 1800 kvadratmeter samt en restaurang och två butiker.

Det som stadsborna diskuterar i sociala medier är den gamla delens fasad. De tycker den har förfallit.
Blir det en ansiktslyftning?
– Vi har just nu en ansökan om bygglov på gång som handlar om att uppdatera fasaden på den gamla byggnaden. Vi för diskussioner om det och ansökan är aktiv, säger Lehtola.
Han hoppas på en snabb lösning för att få igång renoveringen av den gamla delen.
– Vi tänker inte ändra hela fasaden utan närmast de delar som är slitna, som delarna i trä. De ska förnyas med bättre material, luckorna ska renoveras eller tas bort, vi vill att den gamla delen naturligt förenas med den tillbyggda delen, framhåller Lehtola.
Några rulltrappor byggs inte men det ska finnas tre hissar från parkeringen till gatuplanet. Frågan om färgsättningen i gamla delen är något som arkitekterna funderar på. Meningen är att allt ska smälta in i helheten.
– Vi hoppas att stadsborna får vad de vill ha. När gallerigången byggts och fasaden renoverats hoppas vi att man inte behöver renovera på ett tag. Då kan vi koncentrera oss på köpcentrets andra funktioner och njuta av det, konstaterar Lehtola.

Byggandet vid köpcentret fortsätter.

Säkerhetsåtgärder
En konditionsundersökning av den gamla delen har gjorts. Man har gått igenom vad som måste göras. Bland annat rampen till parkeringen ska förnyas med åtgärder som har med säkerheten att göra.
P-platsernas guidningssystem, där man ser om det finns lediga platser, ska underlätta kundbesöken.
– Rampens belysning blir bättre, ytbeläggningen förbättras och körfilerna märks ut så det blir lättare att köra. Rampens dimensionering fyller de myndighetskrav som finns. Man kan inte bredda den på grund av de övriga konstruktionerna. Men om det blir lättare att se den egna filen blir det lättare att köra där, säger Lehtola.
P-platserna för kunder ökar. På taket i gamla delen finns 56 platser och på den nya delen 68 platser.
– Det är ganska många då man också kan parkera framför byggnaden på gatan. När man jämför med andra köpcentrum i regionen finns det verkligen många parkeringsplatser här, anser Lehtola.

I närheten byggs p-platser under jorden men de är avsedda för boendeparkering och hör till de bostäder som byggs eller är byggda i kvarteret.
Hela köpcentrumprojektet går lös på tiotals miljoner. Det håller fortfarande tidtabellen.
Enligt entreprenadavtalet blir köpcentret klart senast den 30.4.2018.