| KULTTUURI -

Kirjat kotiin kirjastosta kotipalvelun avulla

Marraskuussa keskiviikkoiltapäivänä soi usean kauniaislaisen seniorin ovikello. Ovella seisoo nainen kädessään punainen kassi: kirjaston kotipalvelu on tullut vierailulle.

Ensimmäisenä on vuorossa Margareta Lund, joka ottaa vastaan kasan kirjoja kirjastovirkailija Päivi Rulamolta. Margareta on toivonut Iso-Britannian kuningasperheestä kertovia elämäkertoja, ja Päivi on tehnyt muutamia löytöjä varastosta. He keskustelevat yhdessä kirjoista, niin tähän asti luetuista kuin niistä, joita halutaan lukea.
David Lagercrantzin elämäkerta Zlatanista, luin sen ja pidin siitä paljon, kertoo Margareta iloinen pilke silmäkulmassa löytämästään kirjasta.
Kotipalvelu auttaa asiakkaita, joilla on vaikea päästä kirjastoon esimerkiksi korkean iän tai sairauden vuoksi. Kirjaston henkilökunta auttaa tässä asiakkaita kerran kuukaudessa. Vierailun yhteydessä tuodaan uusia kirjoja ja luetut viedään takaisin kirjastoon. Joillain asiakkailla on lukutoivomuksia, toiset haluavat vinkkejä henkilökunnalta.
–Meillä on tapana miettiä yhdessä, mikä voisi kiinnostaa. Päivi on auttanut valinnassa, Margareta selittää prosessia.
Kirjastossa käyminen kävi Margaretan osalta vaikeammaksi, kun hän ei enää ajanut itse autoa. Taksin käyttäminen ei myöskään ollut ihan helppoa. Tässä kohtaa Päivi ehdotti kotipalvelun tilaamista kirjastosta.
–Olen äärettömän tyytyväinen palveluun! Ja olen sanonut kaikille, että heidän pitää alkaa käyttää tätä, Margareta sanoo päättäväisesti.

Margareta Lund saa muutamia yllätyskopioita aiheesta, joka kiinnostaa häntä. Kotipalvelu välittää kirjojen lisäksi tarpeen mukaan myös lehtiä, elokuvia, levyjä ja tulosteita internetistä.

Jouluaatto
Samaa mieltä on Raili Pelkonen, joka on myös kotipalvelun asiakas. Hän on suositellut palvelua kaikille samassa tilanteessa oleville ystäville ja tutuille.
–Kun liikkuu hitaasti ja kuulee huonosti, avaavat kirjat korvaavan maailman, Raili sanoo.
Raili kerää kirjavinkkejä lehtien kirja-arvosteluista ja pyytää sitten Päiviä tilaamaan kirjat hänelle. Hän lukee enimmäkseen ajankohtaista kaunokirjallisuutta. Laatua sen olla pitää, ei mitään hömppää.
–Minulla on joulu kerran kuukaudessa, kun kirjasto tulee!, Raili sanoo. Päivi toteaa leikkisästi, että joulukuussa on sitten kaksi jouluaattoa.
Tunnelma on rento myös Aija Miettisen luona.
–Miten olet voinut, Päivi kysyy.
–Kiitos, oikein huonosti, vastaa Aija iloisesti.
Hyvä huumori on tallella, vaikka ikä alkaa vaatia veronsa. Aija on elänyt itsenäisen Suomen kaikkien presidenttien ajan.
Aija tarkastaa päivän viiden romaanin kirjasadon ja valitsee niistä kolme.
–Olen ollut uskomattoman tyytyväinen kotipalveluun, hän toteaa. Erityisen vaikutuksen teki se, että kirjoja toimitettiin myös silloin, kun hän oli vuodepotilaana sairaalassa.

Käännös: Janne Blomqvist

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *