| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Omar fick hjälp av Startup Refugees

När Omar var liten stod han på en pall i sin brors frisörsalong i Bagdad och klippte hår. Nu klipper han hår i Finland i en salong och väntar på uppehållstillstånd.

Omar Taha kom till Finland för två år sedan via Haparanda. Då hade han tagit sig via Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern och Tyskland. En del av resan tillryggalade han i gummibåt och till fots. Från Tyskland styrde han mot norr. I Finland möttes han av hundar och poliser men fick sedan sova på en madrass i ett rum med andra flyktingar. Det var så hans vistelse i Finland började.
När han kom hade han med sig kunskapen han lärt sig i frisörsalongen i Bagdad i Irak. Tillsammans med kamraten Hussein deltog han i en popup barberardag i Helsingfors. Det var då han träffade Johanna Ahlberg som äger hårsalongerna Tukkatalo i Helsingfors och Esbo. Ahlberg är med i nätverket Startup Refugees som kartlägger flyktingars yrkeskunskaper och stöder dem i att hitta arbete och starta företag. Hon har varit 30 år i frisörsbranschen och såg med vilken yrkeskunskap Omar arbetade.
– Vi började genast prata om hur vi skulle kunna samarbeta. Vi insåg att vi kan göra något ihop, säger Johanna. Omar ser till helheten, inte bara håret. Han använder sax, kniv, rakmaskin, tråd, vax och gör tatueringar, dvs. klipper mönster i håret och gör dem i 3d med färg. Till skillnad från kollegor med samma bakgrund klipper han också kvinnor. Att han klipper kvinnor är ett bevis på att han integreras, anser Johanna.

Omar deltog redan andra gången i Slush som barberare.
– Det finns större potential i att arbeta med kvinnors hår. De vill ha frisyrer och de kommer oftare, säger Omar.
När han gjorde arbetspraktik i Tukkatalo med Johanna och märkte hon att han inte kom i tid till jobbet.
–Jag såg ju hur noggrann han var då han arbetade så jag ville veta vad förseningarna handlade om. Vi slog oss ner och Omar berättade att han inte kan sova på flyktingförläggningen i Vanda. De bodde sju personer i ett litet rum och där var hela tiden oljud. Folk pratade i telefon till långt in på nätterna.
– Jag sov kanske bara en timme och sen skulle jag till jobbet. Det fungerade inte. Resan till Helsingfors tog en timme, först med tåg och sedan med buss, säger Omar.
På flyktingförläggningen fick man 92 euro att leva på i månaden och enbart resorna kostade 11 euro från Vanda till Helsingfors och tillbaka.
Omar klipper Amir Shbbah från Syrien som är en av kunderna. I bakgrunden syns Shqipe Aliu som kom från Kosovo för aderton år sedan.

Nytt rum
Johannas son hade just flyttat hemifrån så det fanns ett rum ledigt. Hon erbjöd rummet åt Omar. Nu bor han hemma hos Johanna och hennes man i Grankulla, han sover bra, har kort väg till tågstationen och ser Johanna och hennes man som sin nya familj, som sin syster och bror. Då han började bo privat ökade hans understöd från 92 euro till 312 euro per månad. Pengarna var tänkta att användas till hyra, resor, kläder, mat och andra utgifter. Nu får han lön och har inte längre understöd.
– Nu orkar jag arbeta, jag mår bra, säger Omar. Under tiden fick hans kamrat Hussein det tredje avslaget på ansökan om uppehållstillstånd och hamnade på gatan. Det var vinter och kallt och han hade ingenstans att ta vägen. Han fick bo ett tag med Omar men nu har han återvänt hem.
Eftersom Omar har fått ett avslag på sin första ansökan har han överklagat och samtidigt ansöker han om arbetstillstånd. Omar lämnade Irak för att han förföljdes av shiamuslimer. Själv är han sunnimuslim. Migrationsmyndigheten i Finland tror inte på hans berättelse.
– De säger att jag ljuger då jag berättar att shiitiska terrorister dödar män som heter Omar men låter män som heter Ali leva. Ali är ett shiitiskt namn men Omar är sunni. De har försökt döda mig men på migrationsmyndigheten vill de inte höra om namn, berättar han.
Johanna värdesätter Omars yrkeskunskap. Han använder tekniker som vi inte har.

Får hjälp
Då han kom till Finland kunde han bara arabiska. Genom den nätbaserade tjänsten translate har han kunnat kommunicera med Johanna och lärt sig lite engelska och lite finska. Eftersom han saknar uppehållstillstånd har han inte rätt att gå kurser i finska här, få hälsovård eller socialskydd och inte resa bort eftersom myndigheterna har hans pass. Tack vare Startup Refugees har det ändå blivit möjligt för honom att arbeta. Inom nätverket finns många namnstarka företag. De ger bland annat Omar juridisk hjälp.
Men Johanna har utsatts för myndigheternas minutiösa granskning och det har behövts många intyg när hennes bakgrund som företagare har kartlagts. Familjeföretaget Tukkatalo har ägts av släkten i 53 år.
– Jag har inget att dölja men det är en stor process, säger hon.
Tillsammans med Omar har de nu startat BGD barbers i Helsingfors. Omar är ”chef” medan Johanna hjälper till med bakgrundsarbetet. Johanna ser historien om Omar som en av många historier men det positiva är att han integreras i Finland trots att han inte får hjälp av myndigheterna den vanliga vägen.
– Eftersom han bor med oss lär vi oss av hans kultur och han lär sig av vår. I yrket har han lärt ut helt nya tekniker och hans sätt att ta kunder och se vad han eller hon behöver är fint, säger Johanna. Hon ser potential i samarbetet med Omar. De deltog nyligen i teknologi- och tillväxtevenemanget Slush i Helsingfors för andra gången. Företaget har förutsättningar att växa.

Fakta:
Det frivilliga nätverket Startup Refugees strävar inte efter vinst och har kartlagt yrkeskunskaperna hos 1800 nykomlingar i elva städer, erbjudit 130 jobb, 41 praktikplatser, 70 workshops för 589 deltagare, 379 kurser och utbildningar, 16 tillfällen att nätverka yrkesmässigt för 151 deltagare och gett stöd åt 40 nya företag.
I nätverket finns företag, regeringstjänstemän, universitet, organisationer, forskningsinstitut, sammanslutningar och personer som stöder nykomlingar så de kan starta företag och komma in på den finländska arbetsmarknaden.