| YLEINEN - ALLMÄN

Vännerna vill erövra världen med solenergi

Grankullaborna Eero Oksanen, 29 och Jarmo Honkamaa, 61, driver företaget Forus Oy som säljer solenergi. Företaget har gjort avtal som ger en omsättning på 4 miljoner euro under de kommande åren.

Bland annat Hangö stad har köpt solenergi av Forus och solpanelerna installeras på 9 platser, bland annat på stadshusets tak, biblioteket och skoltak. Staden får totalt 1800 solpaneler som svarar för 3 – 5 procent av stadens el.
På bilden ses stadsdirektören i Hangö, Dennis Strandell, och Eero Oksanen på stadshusets tak med solpaneler.

– Det skulle vara fint om vi kunde förverkliga ett liknande projekt i Grankulla, det skulle spara energikostnader åt staden, säger Eero Oksanen.

– Det lönar sig bäst att använda solpanelens energi i samma fastighet, överskottsenergin måste matas ut elnätet, säger Jarmo Honkamaa.
Solenergi anses vara imageskapande. De som investerar i solel tänker på miljön.
– För Hangö stad hjälper investeringen dem att uppnå sina mål om utsläppsminskning, säger Oksanen.
Men lönar sig solel i ett land som Finland där det på vintern är mycket mörkt?

Visst lönar det sig säger Honkamaa och Oksanen. Det finns lika mycket sol i södra Finland än det finns i Frankfurt. Det vi på våra breddgrader förlorar av solsken vinner vi med ren och sval luft som främjar panelernas arbete.

Forus Oy har gått in för att sälja stora volymer, långt från storleksklassen man har på sommarstugan med två paneler som ger el till kylskåp och tv.
– Ett stort kraftverk är 10 paneler men vårt minimum är 400 per objekt och då producerar det 100 kilowatt.
Eero Oksanen är ekonomie magister och drev tidigare Kokkipalvelu Oksanen. Men han sadlade om år 2015.
– Jag har alltid varit grön men kapitalist i min verksamhet. 2015 bestämde jag mig för att börja sälja sådant som är viktigt för mig. Då var solenergi inte så stort i Finland och offentliga byggnader hade bara en liten del. Men under år 2016 har solenergin vuxit med 200 procent, säger Oksanen.

Och det tycks finnas efterfrågan. Företaget har nu avtal om 7500 solpaneler som tillsammans ger 2 megawatt. Speciellt mindre städer som inte har egna elbolag kan vinna på att installera solpaneler, menar Oksanen och Honkamaa.
De har känt varandra sedan Oksanen var dagsiåldern och Honkamaa hade barn i samma dagis i Grankulla och senare i scouterna.
Honkamaa jobbade länge på Neste där han ansvarade för förnybar energi. Han jobbade också på Fortum. Nu är han styrelseordförande i Forus Oy.
– Vi är två generationer som räddar världen där ung iver kombineras med gammal erfarenhet, skämtar de.
Siktet är högt ställt: Forus Oy ska bli landets ledande företag i solenergi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *