| YLEINEN - ALLMÄN

Ystävykset haluavat valloittaa maailman aurinkoenergialla

Kauniaislaiset Eero Oksanen, 29, ja Jarmo Honkamaa, 61, pyörittävät aurinkoenergiayhtiö Forus Oy:tä. Yrityksen jo tekemät sopimukset luovat 4 miljoonaa euroa liikevaihtoa tulevina vuosina.

Muun muassa Hangon kaupunki on ostanut aurinkoenergiaa Forusilta. Aurinkopaneeleja asennetaan siellä 9 paikkaan, muun muassa kaupungintalolle, kirjastoon ja kouluihin. Kaupunki saa kaikkiaan 1800 aurinkopaneelia, jotka tuottavat 3-5 prosenttia kaupungin sähköstä.
Kuvassa ovat Hangon kaupunginjohtaja Dennis Strandell ja Eero Oksanen kaupungintalon katolla missä on aurinkopanelit.

– Olisi hienoa, jos voisimme toteuttaa samanlaisen projektin Kauniaisissa. Se säästäisi kaupungin energiakustannuksissa, sanoo Eero Oksanen.

– Aurinkopaneelien tuottama sähkö on kannattavinta käyttää samassa kiinteistössä, sillä ylijäämä täytyy syöttää sähköverkkoon, sanoo Jarmo Honkamaa.

Aurinkoenergialla on imagoa nostava maine. Niiden, jotka investoivat aurinkosähköön, voidaan ajatella välittävän ympäristöstä.

– Hangossa investoinnit auttavat kaupunkia pääsemään päästövähennystavoitteisiinsa, sanoo Oksanen.

Mutta kannattaako aurinkoenergia maassa kuten Suomi, jossa on talvella kovin pimeää?
Kannattaa toki, sanovat Honkamaa ja Oksanen. Aurinkovoimala tuottaa Etelä-Suomessa saman verran sähköä kuin Frankfurtissa. Siinä missä näillä leveyksillä hävitään auringon paisteessa, täällä voitetaan puhtaassa, viileässä ilmassa, jotka edesauttavat paneelien toimintaa.

Forus tähtää suurien volyymien myymiseen. Se on kaukana siitä ajatuksesta, että kesämökeille myydään kaksi paneelia tuottamaan sähköä jääkaappia ja tv:tä varten.

– Kotitaloudelle 10 paneelia on jo iso voimala, mutta meidän minimimme on 400 paneelia yhteen kohteeseen. Teho on silloin yli 100 kilowattia.

Eero Oksanen on kauppatieteen maisteri. Hänen ensimmäinen yrityksensä vuonna 2008 oli Kokkipalvelu Oksanen. Vuodesta 2015 Oksanen on vetänyt Forusia.

– Arvoiltani olen aina ollut vihreä mutta toimintatavoiltani kapitalisti. Vuonna 2015 päätin alkaa myydä sellaista, mikä on minulle tärkeää. Silloin aurinkoenergia ei vielä ollut iso asia Suomessa. Julkisissa rakennuksissa sen osuus oli pieni. Vuonna 2016 aurinkovoima Suomessa kasvoi 200 prosenttia, sanoo Oksanen.

Ja kysyntää tuntuu olevan. Yrityksellä on nyt sopimus 7 500 aurinkopaneelista, jotka ovat teholtaan yhteensä 2 megawattia. Erityisesti pienemmät kaupungit, joilla ei ole omaa sähköyhtiötä, saavat hyötyä aurinkopaneeleista, arvelevat Oksanen ja Honkamaa.

He ovat tunteneet toisensa siitä lähtien, kun Oksanen oli päiväkoti-ikäinen. Honkamaan lapset olivat samassa päiväkodissa Kauniaisissa ja myöhemmin partiossa.

Honkamaa työskenteli pitkään Nesteellä, jossa hän vastasi uusiutuvasta energiasta. Välissä hän työskenteli myös Fortumilla. Nyt hän on Forusin hallituksen puheenjohtaja.

– Olemme kaksi sukupolvea, jotka pelastavat maailmaa. Meissä yhdistyy nuori into ja vanha kokemus, he sanovat leikillään.

Tähtäin on korkealla: Forusista tulee maan johtava aurinkoenergiayritys.
Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *