| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Från Oslo via Esbo till Grani

Efter 16 år i Oslo och två år i Alberga i Esbo har Dahham Gardi nu landat i Grankulla. Vid årsskiftet öppnade han sin nya Frisörsalong Grani på Tunnelvägen.

Dahham Gardi talar svenska och det var just språket som gjorde att han sökte sig till Grankulla.

– Många pratar svenska här och många förstår språket, så jag tänkte att det här är en bra plats att öppna en salong på. I Alberga var det svårare med svenskan, säger Gardi som även pratar engelska.
Gardi är ursprungligen från Kurdistan. Han flyttade som 16-åring med familjen till Oslo där han jobbade länge i branschen före flytten hit.

Dahham Gardis släkting Karvan Gardi får här ny frisyr. I saxen håller Dariya Najat som är en av salongens anställda.

Han blev bekant med Finland tack vare vänner som bodde här. Nu har hela familjen, som består av hustru, ursprungligen från Irak, och två pojkar i åldrarna 6 och 7 flyttat till Finland. Barnen går i finskspråkig skola och förskola i Esbo. Det talas svenska, norska, finska, kurdiska och arabiska i familjen.

– Vi är en verkligt mångspråkig familj, skrattar Gardi.

Barnen trivs så bra i Finland att de inte längre vill åka och hälsa på släkten i Oslo. Snart ska familjen flytta till Grankulla och då börjar barnen i svenskspråkig skola. Det är enligt Gardi viktigt att barnen lär sig så många språk som möjligt.

Hjälp av kund

Det var egentligen Grankullabon Kaj Lindströms gamla klasskamrat som var kund hos Gardi i Alberga som är orsaken till den nyöppnade salongen.
– Jag nämnde för honom att det är svårt med språket, eftersom jag inte kan finska, och då föreslog han Grankulla, säger Gardi.

Han har inte ångrat sig. Kunderna har enligt honom hittat salongen och han tror att ännu fler gör det i framtiden. Målet är att hålla priserna låga.

Till sin hjälp i salongen har han två anställda. Lindström som först hjälpte till med det byråkratiska har blivit god vän med Gardi och sköter nu redovisningen. De har känt varandra i ett och halvt år.

Vid sidan av jobbet studerar Gardi som bäst på frisörlinjen på Prakticum. Eftersom han har lång erfarenhet av yrket klaras studierna av på ett halvt år. Senare i vår kan han därför titulera sig frisörmästare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *