| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Moni halusi keskustella kaupungintalokorttelin kaavaluonnoksesta

Talo tuli melkein täyteen kun kaupungintalon asemakaavan muutosluonnos esiteltiin Uudessa Paviljongissa torstai-iltana ja kriittiset äänet olivat selvästi enemmistössä.

 

Useat niistä 120 kaupunkilaisesta jotka olivat paikalla haluavat säilyttää Junghansinpuiston ja olivat sitä mieltä, että ns. käärmetalo tulee olemaan liian korkea.

– Onnittelen arkkitehtitoimistoa ehdotuksesta. Talo on hieno, mutta paikka väärä, Jyrki Viertiö sanoi.

Hän muutti maaliskuussa vaimonsa Maaretin kanssa Espoosta Kauniaisiin kaupungin viheralueiden takia.

Maaret ja Jyrki Viertiö.

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar, yllättikö kritiikki?

– Ei, kyllä tämä oli odotettua. Enemmän yllättävänä olisin pitänyt tilannetta, jossa kaupungin keskeisimpiin kuuluvan alueen kaavoitus ei olisi herättänyt kiinnostusta tai kritiikkiä. Tiedotustilaisuuksilla haetaan myös palautetta, jotta varsinkin kriittiset kannanotot voidaan liittää osaksi prosessia. Tässä yhteydessä on syytä mainita, että ns. käärmetalo oli ehdotus, joka aikoinaan sai eniten tukea kuntalaisilta ideakilpailupalautteessa. Perinteisesti kaavoitukseen liittyvä yleinen ongelma on, että ennen kaikkea kriittiset tahot ja naapurit osallistuvat aktiivisesti, kun taas neutraalisti tai positiivisesti suhtautuvat tahot eivät osallistu keskustelutilaisuuksiin tai lähetä palautetta. Tämä ei tietenkään merkitse, ettei kritiikki olisi tärkeää tai ettei sitä otettaisi vakavasti ja huomioitaisi kaavoitusprosessin seuraavissa vaiheissa. Joka tapauksessa on myös syytä muistaa, että nyt tarkastellaan koko kaupungin kehittämisen ja tulevaisuuden kannalta olennaista suunnitelmaa, jolloin myös näkökulmien tulee olla laajempia kuin vain lähiympäristön vaikutukset, niin tärkeitä kuin nekin ovat osana kokonaisuutta. Kaupungintalonkorttelin keskeinen sijainti kaupungin ytimessä, pian valmistuvan liikekeskustan naapurissa ja erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien varassa on myös huomioitava. Kehittämällä kaupungille elinvoimaisen keskustan voimme saavuttaa muitakin etuja. Rakentamisen toteutus on periaatteessa mahdollista vaiheistaa, vaikka asemakaavoituksessa kannattaa tarkastella koko alue kerralla.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

– Kuntalaisilla on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen mahdollisuus kirjallisesti tai sähköpostitse esittää mielipiteensä kaavaluonnoksesta yhdyskuntavaliokunnalle 28.2.2018 mennessä.

Pienoismalli herätti kiinnostusta.

Miten kaupunkilaisten mielipiteet huomioidaan?

– Maankäyttöyksikössä, joka vastaa kaupungin kaavoituksesta, virkamiehet käyvät läpi ja analysoivat kaiken saadun palautteen. Palautteeseen pohjautuen virkamiehet valmistelevat muutosehdotuksia kaavaehdotukseen, jotka käsitellään yhdyskuntavaliokunnassa ja kaupunginhallituksessa.

 

 

One thought on “Moni halusi keskustella kaupungintalokorttelin kaavaluonnoksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *