| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Nya köpcentret öppnar i maj, men snart börjar jobbet för köpmannen

Snart öppnar han dörrarna till den första egna butiken. Jesper Lindqvist, 34, har jobbat i över 15 år inom handeln, men i maj får han för första gången slå upp dörrarna till en egen butik då hans nya Grani K-Supermarket öppnar.

Under de senaste sex åren har han jobbat som köpmannens högra hand vid två nya K-affärer, nu senast i K-Supermarket Niipperi där han i praktiken fungerat som chef eftersom köpmannen där äger två affärer.

– Det har varit en bra skola. Jag har lärt mig vad man ska göra och vad man inte ska göra, säger Jesper Lindqvist.

Nu när det är dags att för första gången själv bli köpman vet han vad som händer.

– Man får en tom hall som är full med lådor och så ska dörrarna slås upp efter två och en halv vecka.

Hur känns det inför starten?

– Jag är ivrig, lite rädd så där på ett bra sätt. Jag väntar på att få nycklarna och kunna beställa in varor, säger han.

 

Lyssnar på kunderna

Jesper Lindqvist lovar att han ska lyssna på kunderna och köpa in det de vill ha. Som köpman och företagare får han sälja i princip vad han vill, utöver de basvaror som enligt Kesko måste finnas.

Han vill ha ett stort urval när det gäller alla segment – färskvaror, torrvaror  och drycker.

– Folk här är vana att handla i Mankans och Sello där det finns ett stort urval och det vill jag att det ska finnas också i den egna butiken.

Flera stora matvaruaffärer har öppnat i närheten i Esbo under senare tid. Räcker kunderna till för alla?

– Jag är inte orolig. Köpkraft finns och kunderna räcker till, säger han och påpekar att regionen hela tiden växer.

Hur ser du på konkurrensen med S-market i samma köpcentrum?

– Folk är bekanta med S-market och personalen och jag kommer in som ny, men jag hoppas att vi med bra urval och genom att lyssna på kunderna lyckas skapa en bra grund att bygga på.

Det finns enligt honom fortfarande trogna S-kunder och trogna K-kunder, men de är i minoritet. De flesta handlar på flera ställen.

 

Omsättning på sex miljoner

Lindqvists butik får en yta på 1200 kvadratmeter. Han räknar med en omsättning på sex miljoner euro under det första verksamhetsåret. Han kommer att sysselsätta 15 anställda till en början och dessutom ha en del inhyrd personal. De som redan anställts har mellan 5-20 års erfarenhet.

I S-market får man service på svenska. Kommer servicen på svenska att fungera hos dig?

– Jag försöker anställa personal som kan svenska, men det är inte säkert att alla kan, säger Jesper Lindqvist som själv är svenskspråkig.

Han är ursprungligen utbildad kock, men har utöver praktiken på flera restauranger under studietiden, aldrig jobbat i branschen. Han fastnade i dagligvaruhandeln för drygt 15 år sedan.

– Tillfälligt kvällsarbete, skrattar han.

Favoritstället i affären är kött- och fiskdisken. Där känner han sig mest hemma och där får han tala med kunderna.

– Färskvaror är viktiga. Det ska vara prima kvalitet enligt säsongen. Det du inte själv vill köpa vill du heller inte sälja, var en enkel regel jag fick lära mig när jag började i branschen, säger Jesper Lindqvist.

 

Köpcentret öppnar i maj. Exakt datum är inte klart. Alla nya hyresgäster är enligt fastighetsägaren fortfarande inte klara.

Här en fråga till VVT Kiinteistösijoitus Oy:s vd Jukka Lehtola, som ansvarar för lokalerna i köpcentret.

Är du nöjd, har allt gått enligt planerna?

– Vi är nöjda med helheten. Utvidgningen har trots utmaningarna i början framskridit planenligt och enligt budget. Det är alltid en utmaning att genomföra ett utvidgningsprojekt och integrera det med en befintlig byggnad i en nästan färdigbyggd miljö. Jag vill tacka invånarna i närområdet, kunderna i köpcentret och företagarna för deras välvilliga inställning till byggandet och de olägenheter som uppstått.

Läs mera om köpcentret i Kaunis Grani, nr 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *