| KULTTUURI -

Kirjallisuus yhdistää Kaunialassa

Yhteinen nimittäjä on selkokielinen kirjallisuus kun neljä vastasaapunutta suomalaista tapaa Kaunialan asukkaita kauniina helmikuun päivänä.

Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa opiskelevat Marianne Lufti (vasemmalta kuvassa) Libanonista, Carolina Olyntho Brasiliasta, Gisela Bedrinana Perusta ja Angelina Zemskova Venäjältä lukevat vuorollaan Johanna Kaartion kirjaa Ihana mies joukolle vanhempia herroja.

– Uskomatonta, sanoisin, huudahtaa sotainvalidi Eero Kantola, 95, kun he ovat valmiita. Hän on vaikuttunut vieraiden suomen kielestä, sillä osa heistä on opiskellut kieltä vain joitain kuukausia.

Vastasaapuneet opiskelevat suomea Raamattuopistossa ja osallistuvat projektiin, jonka Selkokeskus järjestää Minä luen sinulle –viikolla helmikuun alussa. Tarkoituksena on tuoda yhteen uusia ja vanhoja suomalaisia. Viikon aikana yhteensä yli 600 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa luki iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea.

– Tekisin mielelläni tämän tapaista vapaaehtoistyötä tulevaisuudessakin, sanoo Gisela Bedrinana.

Onko suomi vaikeaa?

– Ei, entinen opettajani sanoi, että meidän ei pidä koskaan sanoa että se on vaikeaa, nauraa Carolina Olyntho, joka puhuu portugalia ja sanoo, että molemmissa kielissä on tiettyjä samankaltaisia äänteitä.

Arvostettu vierailu

Vierailua Kaunialassa arvostetaan.

– Erinomainen lukuhetki. Kaikki lukivat suomea puhtaasti ja painottivat sanoja oikealla tavalla. Heillä ei enää kestä kauan kun he osaavat kielen, sanoo Eero Kantola.

Eero Kantola, Gisela Bedrinana ja Hannu Perkinen. Carolina Olyntho taustalla.

Opiskelijat tapaavat paikalla sattumalta kauniaislaisen Hannu Perkisen, joka harrastaa vapaaehtoistyötä lukemalla ääneen päivälehteä asukkaille.

– Olen tehnyt vapaaehtoistyötä kauan ja viime kesästä lähtien olen lukenut täällä lehtiä, sanoo Hannu Perkinen ja toteaa, että hän on vierailujensa aikana saanut kuulla monta mielenkiintoista tarinaa sodasta.

Lukeminen muille antaa hänelle itselleen tavattoman paljon.

– Luen artikkeleita lehdistä ja sitten, jos löydämme kiinnostavan aiheen, alamme keskustella. Voitko kuvitella, että esimerkiksi muovijäteongelma herätti vilkasta keskustelua, hän sanoo.

Toiveissa useampia vapaaehtoisia

Maritta Niva, joka toimii virikeohjaajana Kaunialassa, toivottaa sairaalaan tervetulleeksi useampia vapaaehtoisia lukemaan ääneen. Ei muuta kuin ottakaa vain yhteyttä, hän sanoo. Hän toivoo myös yhteistyön opiskelijoiden kanssa jatkuvan.

– Se olisi tulevaisuutta ajatellen erittäin mielenkiintoista ja hyvää yhteistyötä, hän sanoo.

Vapaaehtoistyöstä Kaunialassa kiinnostuneet voivat soittaa 044-068 8596 tai 044 906 1603 ma-pe klo 11-15.

Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *