| - KULTUREN

Litteraturen förenar på Kauniala

Lättläst litteratur är den gemensamma nämnaren när fyra nyanlända finländare som studerar vid Finska bibelinstitutet i Grankulla träffar boende på Kauniala sjukhus en vacker februaridag.

I tur och ordning läser Marianne Lufti (från vänster på bilden) från Libanon, Carolina Olyntho från Brasilien, Gisela Bedrinana från Peru och Angelina Zemskova från Ryssland ur boken Ihana mies av Johanna Kaartio för några äldre herrar.

– Otroligt skulle jag säga, utropar krigsinvaliden Eero Kantola, 95, när de är klara.

Han är imponerad över gästernas finska eftersom några av dem bara läst språket i några månader.

Studenterna, som studerar finska vid institutet, delar i ett projekt som Selkokeskus ordnar under Jag läser för dig-veckan i början av februari. Avsikten är att föra samman nya och gamla finländare. Under en vecka läste sammanlagt över 600 studenter med invandrarbakgrund för äldre och personer med funktionsnedsättning runt om i landet.

– Jag skulle gärna göra den här typen av frivilligarbete också i framtiden, säger Gisela Bedrinana.

Är finskan svår?

– Nej, min förra lärare har sagt att vi aldrig ska säga det är svårt, skrattar Carolina Olyntho som talar portugisiska och säger att det finns vissa liknande ljud i båda språken.

Uppskattat besök

Besöket på Kauniala är uppskattat.

– En utmärkt lässtund. Alla läste på ren finska och betonade orden på rätt sätt. De har inte lång väg kvar innan de kan språket, säger Eero Kantola.

Eero Kantola, Gisela Bedrinana och Hannu Perkinen. Carolina Olyntho i bakgrunden.

På plats träffar studenterna av en slump Hannu Perkinen från Grankulla som två gånger per vecka idkar frivilligarbete genom att läsa högt ur dagstidningen för de boende.

– Jag har sysslat med frivilligarbete länge och sedan i somras har jag läst tidningar här, säger Hannu Perkinen som konstaterar att han fått höra många intressanta historier från kriget under sina besök.

Att läsa för andra ger honom själv väldigt mycket.

– Jag läser artiklar i tidningarna och sedan börjar vi diskutera om vi hittar teman som intresserar. Kan du föreställa dig att t.ex problemen kring plastavfall ledde till en livlig diskussion, säger han.

Hoppas på flera frivilliga

Maritta Niva, som ser till att de boende sysselsätts på ett givande sätt, välkomnar flera frivilliga som kommer till sjukhuset och läser högt. Det är bara att ta kontakt, hälsar hon. Hon hoppas också på ett fortsatt samarbete med studenterna.

– Det här vore mycket intressant och ett bra samarbete med tanke på framtiden, säger hon.

Intresserade av frivilligverksamheten på Kauniala kan ringa 044-068 8596 eller 044-906 1603, må-fre kl. 11-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *