| KAUPUNKI - STADEN

Yrittäjien puheenjohtaja: Ei anneta muiden poimia rusinoita pullasta

Kymmenen vuoden päästä Kauniaisten Yrittäjien puheenjohtaja Kia Katarina Järvinen toivoo näkevänsä elinvoimaisen ja itsenäisen Kauniaisten kaupungin. Hän haluaa nähdä valmiin keskustan, mukaan lukien kaupungintalokorttelin. Nyt yrittäjät odottavat kauppakeskuksen avajaisia.

Kaupungintalon asemakaavan muutos ja sen antama mahdollisuus rakentaa kaupunkimaista asuntotuotantoa on Järvisen mielestä askel oikeaan suuntaan.

– Mikäli kaavoittaminen viivästyy jäämme auttamattomasti jälkeen ympärillämme tapahtuvasta kehityksestä ja joku muu poimii rusinat pullasta. Ilman sen suurempaa dramatiikkaa sanoisin, että pitkässä juoksussa kyse voi olla jopa koko kaupungin olemassaolosta itsenäisenä toimijana, Kia Katarina Järvinen sanoo.

Hän toteaa, että hän on yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana sitoutunut edistämään yrittäjyyttä. Sen takia hän on asemakaavan muutoksen kannalla.

– Kaupungintalon asemakaavan muutosluonnos ja siitä seuraava kasvu eivät voi olla vaikuttamatta positiivisesti koko Kauniaisten talousalueen yrittäjyyteen. Yrittäjien edunvalvojana olisi vastuutonta olla edistämättä kehitystä, joka on tuomassa yrittäjillekin lisää olemassaolon edellytyksiä.

– Jotta keskustaa ympäröivä pientaloalue voidaan säilyttää väljänä, on enemmän kuin järkevää keskittää kerrostalojen rakentaminen alueelle, missä jo ennestään on samanlaista asuntokeskittymää.

Mitä pelkäät, että tapahtuu jos suunnitelmaa ei toteuteta?

– Kauniaisten yläpuolella ei ole mitään lasikuplaa. Espoon ”hillosilmänä” olemme keskellä dynaamisesti ja suunnitelmallisesti kasvavaa suurkaupunkia, joka kolistelee rajojamme. Keraan, siis aivan tuohon naapuriin, ollaan lähivuosina rakentamassa 14 000 asukkaan täysin uusi, hiilineutraaliksikin mainostettu kaupunginosa palveluineen ja erittäin monimuotoisella asuntopohjalla. Kauniaistenkin havittelemille nuorille aikuisille ja lapsiperheille erittäin varteenotettava vaihtoehto. Radan varressa kuten mekin.

Onko nyt esillä oleva luonnos hyvä, vai haluatko jotain muutoksia?

– Suunniteltuihin liikennejärjestelyihin täytyy vielä paneutua. ”Käärmetalosta” puhuminen ei innosta minua. Eläintarhoissa on käärmetaloja ja niihin on sijoitettu käärmeitä. Talon nauhamaisuus viehättää minua. Muutoksia tulee. Se on aivan selvä, mutta toivottavasti talon ilme säilyy, eikä siitä tehdä torsoa. Jos tässä ja nyt saisin yhden kohdan laittaa luonnostelijan piirustuslaudalle, niin se olisi Laaksotien puoleinen 8-kerrokseen nouseva päätyosa. Se näyttää päälle liimatulta, ylimääräiseltä palikalta.

Minkälaisen kaupungin haluat nähdä 10 vuoden päästä?

– Toivon näkeväni elinvoimaisen ja itsenäisen kaupungin. Haluan nähdä valmiin keskustan, mukaan lukien kaupungintalokorttelin. Kauppakeskuksen yhtenä kokonaisuutena myös julkisivujen osalta ja kummallakin puolella Kauniaistentietä monipuolista ja kannattavaa yrittäjyyttä. Lisäksi toivon näkeväni hyvin hoidettuja liikuntapaikkoja ja toimivan joukkoliikenteen. Aikalailla samanlaisen kaupungin, mikä meillä nytkin on.

Nya Paviljongissa tammikuussa pidetyssä asukasillassa hän sanoo, että hänelle selvisi, että vastustajat vastustavat muutosta laajemmassa kontekstissa, kun kaupungintalon häviäminen tai kaupungintalokorttelin rakentaminen.

– Sain vaikutelman, että mikään Kauniaisissa ei saisi muuttua.

Ymmärrätkö projektiin kohdistuvaa kritiikkiä?

– Totta kait ymmärrän. Olisi luonnotonta, ellei näin iso ja näkyvä rakennusprojekti herättäisi intohimoja ja nostaisi tunteita pintaan. Itsellänikin meni pitkään, ennen kun tajusin, että kyse ei ole vaan sitä mikä häviää, vaan enemmänkin siitä mitä tulee tilalle. Siinä vaiheessa, kun sen ymmärsin, järki voitti tunteen ja aloin nähdä rakennusprojektin mahdollisuutena, en uhkana, hän sanoo.

Uusi kauppakeskus avataan toukokuussa. Mitä tämä tulee tarkoittamaan kaupungille ja yrittäjille?

– Uusi kauppakeskuksen osa on vähän, niinkuin pörssiosake. Siihen on jo etukäteen ladattu hurja määrä onnistumisen toiveita. Avajaiset ajoittuvat samalle kuukaudelle Granipäivän kanssa. Alun suosio on taattu. Vasta syksyllä päästään mittaamaan uuden konseptin vetovoima.

Järvisen mielestä Kauniaisten kaupunki on erittäin yrittäjämyönteinen.

– Tämä ei ole maksettu tai edes pyydetty mainos. Kaupungin päätöksentekoa läheltä seuranneena tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Paljon asioita tapahtuu taustalla ja yrittäjien mielipiteitä ja kommentteja kuunnellaan herkällä korvalla.

Voiko kaupunki tehdä jotain mikä helpottaisi yrittäjien elämää? Minkälaiset terveiset päättäjille?

– Meillä on kaupungin kanssa yhteinen kontaktiryhmä joka tapaa useita kertoja vuoden aikana. Tuorein tapaaminen oli tammikuussa. Yrittäjien terveiset päättäjille kulkevat ilman välikäsiä.

Minkälaiset terveiset lähetät kaupunkilaisille, asiakkaille?

– Antakaa kaupungin kehittyä. Luottakaa päättäjiin. Tehän heidät olette valinneet. Arvostakaa yrittäjyyttä. Käyttäkää yrittäjien palveluita. Tehkää kaikki ne hankinnat mitä pystytte Granissa. Tiedän, että meiltä puuttuu iso nippu liikkeitä ja palveluita. Minulle voi vinkata suoraan osoitteella toimisto@kauniaistenyrittajat.fi mitä liikkeitä ja palveluita käyttäisitte, jos niitä olisi omassa kaupungissamme tarjolla. Minä voin aloittaa listaa: Suutari, luontaistuotekauppa, kirja- ja/tai paperikauppa, sanoo Kia Katarina Järvinen.

 

Kia Katarina Järvinen on istunut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2011. Ensin rivijäsenenä ja sitten 4 vuotta varapuheenjohtajana ja nyt toista vuotta puheenjohtajana. Hän asuu Kauniaisissa, mutta päivätyö vie joka arkiaamu Espoon Olariin.

– Positiivisin yllätys on ollut paikallisyhdistyksemme todellinen kaksikielisyys. Saan jatkuvasti haastaa itseäni ruotsin kielen kanssa ja teen sen tosi mielelläni. Yhdistyksen puheenjohtajana toimiminen on minulle siten myös henkilökohtainen kielikoulu.

Kauniaisten Yrittäjät ry:n muut hallituksen jäsenet: Charlotta Lemström, varapuheenjohtaja, Ilkka Hyövälti, Jonna Karvonen, Jyri Laitinen ja Heikki Salmi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *