| KAUPUNKI - STADEN

Uusi strategia tekee kaupungista hiilineutraalin

Kauniaisten valtuusto on hyväksynyt kaupungille uuden strategian. Strategia hyväksyttiin maanantai-iltana (12.3.). Tavoitteena on, että kauniaislaiset ovat Suomen tyytyväisimpiä kuntalaisia ja tähtäimessä on muun muassa hiilineutraali Kauniainen vuonna 2035.

Uusimaa on asettanut päämääräkseen olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035 ja muun muassa Helsinki ja Vantaa ovat asettaneet saman tavoitteen omissa strategioissaan. Espoon on määrä olla hiilineutraali jo vuonna 2030.

– Oli jo aika Kauniaistenkin asettaa selkeä tavoite hiilineutraaliudelle. Koska tiedämme miten vaikeaa tavoitteeseen pääsy tulee olemaan, päädyimme samaan tavoitteeseen kuin Uusimaa, Helsinki ja Vantaa, sanoo kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Hän sanoo, että Kauniainen määrittelee tavoitteen tavalla joka vastaa yleistä käytäntöä Suomessa.

– Käytännössä se merkitsee, että tähtäimessämme on vuonna 2035 tuottaa korkeintaan niin paljon hiilidioksiinipäästöjä kuin metsämme ja viheralueemme voivat sitoa, hän sanoo.

Vaatii erilaisia toimenpiteitä

Tavoitteen saavuttaminen vaatii useampia erilaisia toimenpiteitä ja yhteistyötä. Koska Kauniaisissa ei ole teollisuutta, tulevat päästöt pääasiassa kotitalouksien lämmityksestä ja liikenteestä.

Masarin mielestä paras tehokkuus saavutetaan jos Fortum siirtyy kaukolämmön tuotannossa hiilineutraaleihin tai ympäristöystävällisempiin polttoaineisiin. Se on yhtiön tavoitteena, ja hänen mukaansa se vaikuttaa ajan mittaan kaikkein tehokkaimmin myös Kauniaisissa.

Hänen mukaansa kaupunki aikoo myös pitää huolta siitä, että kiinteistöistä tulee energiapihimpiä.

– Hyvä esimerkki tästä on Villa Breda, joka hyödyntää sekä kalliolämpöä että aurinkovoimaa, hän sanoo.

Tämän lisäksi kaupunki aikoo kaavoituksen ja muiden ratkaisujen avulla houkutella kaupunkilaisia kävelemään, pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä.

Keskiössä asukkaat

Vuosille 2018-2022 tehdyn strategian mukaan tavoitteena on aktiivinen, elämäniloinen ja yhteistyökykyinen kaupunki. Osallisuusohjelma tähtää siihen, että keskiössä ovat asukkaat ja heidän mielipiteensä. Myös tervettä taloutta painotetaan. Strategian mukaan kunnallisveroaste tulee olemaan korkeintaan 17 prosenttia.

Strategiassa painotetaan myös elävää kaksikielisyyttä ja tasavertaisia palveluja molemmilla kielillä.

Lue lisää:

Kauniaisten kaupunkistrategia – KV 120318 (pdf) (1.1 MB)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *