| KULTTUURI -

Grani-ylioppilaasta tuli taidekauppias verkossa

Kun Patrik Edman vastaleivottuna ylioppilaana keväällä 1989 asteli ulos Grankulla samskolasta, olisi hän varmaan nauranut ääneen jos joku olisi sanonut, että hän melkein kolme vuosikymmentä myöhemmin toimisi taidekauppiaana.

– Siihen aikaan sana ”konst” merkitsi lähinnä taitoa pysyä hereillä oppituntien aikana, sanoo Patrik, joka nyt toimii Taikon toimitusjohtajana.

Taikon, verkossa toimivan taidekaupan, hän on perustanut yhdessä vaimonsa Pian kanssa. Se on markkinapaikka, jossa suomalaiset ammattitaiteilijat tarjoavat teoksiaan kuluttajille ja yrityksille.

– Haluamme tuoda korkeatasoista suomalaista taidetta kaikkien saataville. Maan ateljeissa on niin paljon kauniita taideteoksia, joita yleisö ei koskaan saa nähdä, sanoo Patrik Edman.

Yrityksen välityksellä tarjotaan nykyään suurin piirtein 5 000 taideteosta noin 500 taiteilijalta kaikkialta Suomesta.

Edmanin mukaan taidesektorin digitalisoiminen laahaa Suomessa kauttaaltaan jälkijunassa. Kun nykyään netistä voi ostaa suurin piirtein mitä vaan, on taidetta voinut hankkia lähinnä fyysisistä paikoista kuten gallerioista ja näyttelyistä.

Tukee taiteilijoita

Monet taiteesta kiinnostuneet eläkeläiset, joilla kenties on ongelmia päästä gallerioihin, ovat myös löytäneet taidekaupan. Sama koskee yrityksiä; vaikka ne haluaisivat toimistoonsa taidetta, niillä ei ole sen hankkimiseen tarvittavaa aikaa.

– Selvä enemmistö Taikon ostajista on yksityishenkilöitä, mutta yrityksistä tulee koko ajan tärkeämpi kohderyhmä. Jos puhutaan luvuista, niin myynnin suhde kuluttajien ja yrityksen välillä on juuri nyt noin 80/20, sanoo Patrik Edman.

Hän huomauttaa, että taiteen avulla luodaan viihtyisä ympäristö, mutta samalla tuetaan myös suomalaista kulttuuria ja suomalaisia taiteilijoita.

– Ammattitaiteilija ansaitsee Suomessa myymällä taidettaan nykyään noin 5 000 euroa vuodessa. Se on aivan liian vähän, sanoo Patrik Edman.

Monta muistoa

Patrik Edman.

Hän itse lipsahti taidealalle sattuman ansiosta keväällä 2016.

– Tapasimme taiteilijan, joka ihmetteli miksei netissä ole kanavaa jossa taiteilija ja ostaja voisivat kohdata. Taiteilijalla oli kymmeniä maalauksia varastossaan, mutta hän ei tiennyt miten myisi niitä. Me kehittelimme ajatusta ja kuusi kuukautta myöhemmin lanseerasimme Taikon, sanoo Patrik Edman.

Hänellä on paljon muistoja ajastaan yläasteella ja lukiossa Kauniaisissa. Kiertokävely kaupungissa on todellinen nostalgiamatka. Yhtäkkiä nousee mieleen yksi ”synti” kouluajoilta.

– Tämä on tuttu. Jätimme usein kouluruoan väliin ja tallustimme alas Varubodeniin ostamaan tuoreita patonkeja ja salamia, nauraa Patrik Edman kun seisomme kaupan ulkopuolella valokuvaamista varten.

Käännös: SIRKKU VEPSÄLÄINEN

 

Fakta: Tämä on Patrik Edman

– Asuu nykyään vaimonsa Pian ja heidän poikiensa Alecin ja Isacin kanssa Kaarinassa lähellä Turkua.

– Päästyään ylioppilaaksi on ehtinyt asua Turussa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa, jossa hänen työnsä koski pohjoismaista yhteistyötä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *