| - KULTUREN

Minnen och myter på höstens festivalmeny

Årets Grankulla musikfest inleds den 27 oktober med en familjekonsert och avslutas en vecka senare i en Grande Finale med den nya Granikvartetten.

Däremellan ryms bl.a Jousia Ensembles 10-årsjubileum, svarta änglar, fem stråkkvartetter, pianomusik, Pacefaces starka ställningstagande och en tvåspråkig, musikalisk gudstjänst.

GMF:s konstnärliga ledare Jan Söderblom har dukat fram en inspirerande meny av musik och föredrag med temat Minne (okänt).

Talarna fokuserar på minnet och minnenas betydelse för människan och samhället. Temat utvidgas till att behandla inbördeskriget, som belyses via psykologi och krigshistoria.

– Tragedin år 1918 förknippas med nedtystade minnen och t.o.m. förvrängda upplevelser som fortsättningsvis styr vårt samhälle. Det är viktigt att behandla frågan ur olika synvinklar, inte i motsättningens utan i helandets tecken.

Från enhörningar till Merikantos ljuva melodier

Åbokören Key Ensemble och Tapiola Sinfonietta fyller scenen under öppningskonserten 27.10 med Einojuhani Rautavaaras mästerverk ”True and False Unicorn”.

– Stycket är en hisnande kombination av amerikanska Richard Boltons undergroundpoesi, myter och parodier à la Monty Python, lovar Söderblom.

En bukett av sommarblomster i mörkaste höstkväll serveras 28.10 av sopranen Hedvig Paulig, barytonen Ville Rusanen och pianisten Folke Gräsbeck. Musikaliska pärlor av Oskar och Aarre Merikanto varvas med Gräsbecks berättelser om tonsättarna, far och son.

Paleface och Perko på nytt sätt

Samhällsaktivisten och rapartisten Karri ”Paleface” Miettinen kommer till Grankulla med sånger från tiden kring 1918. Han uppträder tillsammans med Avanti! och Niko Kumpuvaara på dragspel.

Saxofonisten Jukka Perko bjuder på sina omtyckta, nya jazziga arrangemang av psalmer, nu också för stråkkvartett, tillsammans med Avanti!

J.S. Bach står på konsertmenyn två gånger, dels via Kalle-Pekka Koponen, en av finalisterna i Åbo cellotävling och dels via de stora helheternas mästare Paavali Jumppanen på piano.

Fem fina stråkkvartetter i centrum

GMF:s hjärta klappar fortsättningsvis starkt för stråkkvartetter. Paletten består i år av en blandning av publikens favoriter och nykomlingar: evigt unga Avanti!, internationella Gringolts som döpts efter sin primas, Tempera som representerar de inhemska kvartetternas adel, unga, begåvade Seele och som socker på botten den nya Granikvartetten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *