| KULTTUURI -

Muistoja ja näkyjä syksyn festaritarjonnassa

Kauniaisten musiikkijuhlat alkaa lauantaina 27. lokakuuta perhekonsertilla ja päättyy viikkoa myöhemmin Grande Finaleen, uuden Grani-kvartetin ensiesiintymiseen.  

 

Väliin mahtuu paljon, Jousia Ensemblen 10-vuotisjuhlakonsertti, mustia enkeleitä, viisi jousikvartettia, Palefacen vahvat kannanotot ja kaksikielinen, musiikillinen jumalanpalvelus.

KMJ:n taiteellinen johtaja Jan Söderblom on koonnut Muisto (tuntematon) -teeman merkeissä inspiroivan kattauksen musiikkia ja esitelmiä.

Puhujat käsittelevät muistia ja muistojen merkitystä ihmiselle ja yhteiskunnalle. Näkökulmia on luvassa psykologiasta sotahistoriaan, sillä Söderblom ulottaa teeman myös sisällissodan käsittelemiseen.

– Vuoden 1918 tragediaan liittyy vaiettuja muistoja ja vääristeltyjäkin kokemuksia, jotka edelleen ohjaavat yhteiskuntaamme. On tärkeää, että asiaa käsitellään eri näkökulmista, ei vastakkainasettelun vaan eheyttämisen merkeissä.

Yksisarvisista Merikannon sulosäveliin

Avajaiskonsertissa 27.10. kamarikuoro Key Ensemble esittää Tapiola Sinfoniettan kanssa Einojuhani Rautavaaran mestariteoksen ”True and False Unicorn”.

– Se on huikea yhdistelmä 50-luvun amerikkalaisen Richard Boltonin underground-runoutta, myyttejä ja Monty Python -tyylistä parodiointia, joka ei jätä kuulijoita kylmäksi, Söderblom lupaa.

Toinen konsertillinen laulumusiikkia on tarjolla 28.10., kun sopraano Hedvig Paulig, baritoni Ville Rusanen ja pianisti Folke Gräsbeck tuovat kesäillan keskelle pimeintä syksyä. Ohjelmassa Oskar ja Aarre Merikannon musiikin helmiä kera Gräsbeckin tarinoita säveltäjistä – isästä ja pojasta.

Paleface ja Perko aivan uudella tavalla

Yhteiskunta-aktiivinakin profiloitunut rap-artisti Karri “Paleface” Miettinen esittää lauluja vuoden 1918 tapahtumista Avanti!-kvartetin ja Niko Kumpuvaaran kanssa. Saksofonisti Jukka Perkon yleisön rakastamia virsisovituksia kuullaan nyt jousikvartettisäestyksellä.

J.S. Bachin musiikki soi tämän vuoden Turun sellokilpailussa menestyneen Kalle-Pekka Koposen ja suurten kokonaisuuksien pianistin Paavali Jumppasen käsissä.

Uusi, komea kattaus nelikkoja

KMJ:n sydän sykkii edelleen jousikvarteteille. Paletista löytyy sekä yleisön vanhoja tuttuja että uusia tulokkaita: ikinuori Avanti!, maailmalta terveisiä tuova, mestariprimaksensa mukaan nimetty Gringolts-kvartetti, kotimaisten kvartettien aatelia edustava Tempera, nuori, huippulahjakas Seele sekä sokerina pohjalla uusi Grani-kvartetti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *