| KAUPUNKI - STADEN

Voimistelu on pop, mutta myös käsityö houkuttelee

Voimistelu ja jooga ovat suosikkeja Kauniaisten kansalaisopistossa, mutta rehtori Roger Renmanin mukaan myös käsityö elää ja voi hyvin.

Ryhmä aktiivisia naisia kokoontuu kerran viikossa posliininmaalauskurssille Petraan. Rakas harrastus on seurannut mukana usein vuosia, mutta nyt naiset haluaisivat myös nuoria joukkoonsa.

– Me kaikki haluamme nuoria mukaan, siitä syystä että tämä jatkuisi, ettei tämä harrastus kuolisi, sanoo Satu Malinen, yksi kurssin osallistujista.

Satu Malinen vihtyy kurssilla.

Sinikka Pietilä on toiminut alan opettajana 22 vuotta. Hän vetää myös lyhyempiä, esimerkiksi kolmen päivän kursseja, ja yhteen on nyt tulossa 17 osallistujaa. Myös sunnuntaikursseja järjestetään ja ne houkuttelevat nuoriakin. Mutta päiväkurssille arkisin ei ole niin helppoa saada uusia osallistujia.

– Kurssit järjestettiin aikaisemmin iltaisin ja tietysti voisimme miettiä, että siihen palattaisiin, sanoo Pietilä.

 

Sekä Satu Malinen että Sinikka Pietilä uskovat kuitenkin käsillä tekemisen tulevaisuuteen.

– Uskon, että kaikki mitä käsillä tehdään tulee takaisin.

Opettaja Sinikka Pietilä (oik.) uskoo käsillä tekemisen tulevaisuuteen.

Eivät kaikki halua tehdä tätä koko ajan, nauraa Pietilä ja näyttää miten kännykkää räplätään.

“Käsityö kiinnostaa aina”

Myös Petran rehtori Roger Renman uskoo käsityön tulevaisuuteen.

– Siitä huolimatta että esineitä voidaan valmistaa teollisesti, ihmisellä on tarve päästää valloilleen luovuutensa. Tarve näkyy kymmeniä tuhansia vuosia vanhoissa luolamaalauksissa yhtä paljon kuin kansalaisopiston kursseilla valmistettavissa esineissä.

Kurssilaisten tuotantoa. Tässä Anja Mertaniemen mokkakupit…

Kansalaisopisto ottaa mielellään vastaan ehdotuksia uusiksi kursseiksi, joten kenellä tahansa on mahdollisuus vaikuttaa kurssitarjontaan.

– Meillä on ovi aina avoinna kuntalaisille tulla esittämään uusia ideoita. Barbershop-kuoro, avoin taidesalonki ja portugalin kurssi ovat esimerkkejä ideoista, jotka ovat tulleet kunnan asukkailta. Niiden 16 vuoden aikana jolloin itse olen työskennellyt kansalaisopistossa, olemme kokeilleet melkein kaikkea. Henkilökunnasta kaikki ovat työskennelleet täällä kauan ja heillä on hyvä tuntuma siihen mikä voi onnistua. Seuraamme

… ja tässä Pirjo Nymanin orava ja Marina Uusitalon perhoset sekä Eila Antilan kalamaljakko.

jatkuvasti uusia trendejä yhteiskunnassa ja pyrimme olemaan edelläkävijöitä, sanoo Roger Renman.

Petran kurssit kiinnostavat

Ja Petra on suosittu. 2000-luvun loppuun verrattuna kurssilaisten määrä on kolminkertaistunut.

– 2000-luvun lopusta tuntien määrä on kaksinkertaistunut. Suurin kasvu tapahtui vuosina 2014-17. Kysyntä jooga- ja voimistelukursseille on ihan räjähtänyt, sanoo Renman.

Toiminnan kasvun ovat opiskelijat rahoittaneet itse, kun kurssien osallistujamäärä on noussut.

– Se että meillä on oma talo jossa voi olla toimintaa aamusta iltaan, on vaikuttanut merkittävästi osallistujamäärään. Voi sanoa, että Kauniaisissa ja sen ympäristössä on erittäin trendikästä opiskella Petrassa ja että talo toimii eräänlaisena kokoontumispisteenä.

 

Koska Petrassa on niin paljon kursseja lapsille, on kansalaisopiston suurin ikäluokka de facto 6-10-vuotiaat.

– Lukioikäisiä teinejä ei opiskelijoiden joukossa ole kovin paljon, mutta sen jälkeen alkaa opiskelijoiden määrä kasvaa joka ikäluokassa. Opiskelijoissa on paljon 30-vuotiaita ja sen jälkeen nousee kiinnostus joka vuosikymmenellä, kunnes se saavuttaa sitten huippunsa 60-vuotiaitten joukossa. Pienin ikäryhmä ovat 90-vuotiaat, joita on vain viisi, sanoo Renman.

Miten digitalisointi on vaikuttanut teihin?

– Digitalisointi on vaikuttanut moniin asioihin. Kurssiohjelmamme tulee verkkoon pari kuukautta ennen kuin paperiversio on jaossa. Aikoinaan kaikille lähetettiin paperilaskut, mutta nyt laskumme voi tilata verkkopankkiinsa tai maksaa samalla kun ilmoittautuu, myös ePassilla tai Smartum Saldolla. Luokkien vanhat valkokankaat ja videotykit on korvattu suurilla tv-ruuduilla ja PC:t on vaihdettu iPadeihin. Kiinteät rakenteet käärmeenpesämäisine kaapeleineen on vaihdettu liikkuviin, langattomiin ratkaisuihin, toteaa Renman.

Syksyn uutuuksia

Mitä uusia kursseja teillä on ensi syksyksi?

– Villa Bredassa alkaa monta uutta voimistelukurssia sitten kun talo avataan. Uusia kursseja meillä ovat mm. voicefulness, mindfulness, improvisaatioteatteri, iltatilkut, munakuorimosaiikki ja kundalinijooga, rehtori luettelee.

Nyt näyttää siltä, että posliininmaalauskurssikin jatkuu syksyllä ja että ydinryhmä on mukana, mutta Satu Malinen lähettää terveisiä nuorille:

– Tule toteuttamaan ideasi posliinille. Se on mielenkiintoinen materiaali, hän sanoo.

KÄÄNNÖS: SIRKKU VEPSÄLÄINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *