| KAUPUNKI - STADEN

Gallträskissä voi uida, mutta kovin virkistävää se ei ole.

Kaunis Grani sai lukijakysymyksen, voiko Gallträskissä uida kesällä. Anna-Lena Granlund-Blomfeltin mukaan kaupunki ei ylläpidä virallista uimarantaa Gallträskillä, joten se ei seuraa järven hygieenistä vedenlaatua.

– Koska 1970-luvulta alkaen järveen ei ole johdettu jätevesiä, ei yksittäisen pulahtamisen järveen pitäisi olla mikään terveysriski. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vesi on suhteellisen humuspitoista, pohja lähellä rantoja on aika mutainen eikä järvessä kastautumisella ehkä ole virkistävää vaikutusta, hän sanoo.

Kaupunki tutkii vuosittain Gallträskin kemiallis-fysikaalista vedenlaatua ja ilahduttavaa kyllä, laatu on ympäristöpäällikön mukaan parantunut merkittävästi sen jälkeen kun järvi 2010-luvun alussa imuruopattiin.

– Ravintoaineiden ja  planktonien kokonaismäärien perusteella järven vedenlaatu luokitellaan tätä nykyä hyväksi-erinomaiseksi. Järven vedenlaatua on tutkittu 1950-luvulta lähtien satunnaisesti ja 2010-luvulla vuosittain. Vuonna 2015 silloinen yhdyskuntalauta hyväksyi Gallträskin hoito- ja tutkimussuunnitelman. Suunnitelmaan sisältyy toimenpiteitä kuten vedenlaadun valvontaa, plankton- ja kasvillisuustutkimuksia, koekalastusta ja vesikasvillisuuden poistamista.

KÄÄNNÖS: SIRKKU VEPSÄLÄINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *