| KAUPUNKI - STADEN

Kauniaisten kuvataidekoulu täyttää 40 vuotta

Kauniaisten kuvataidekoulu oli Suomen ensimmäinen kuvataidekoulu. Nyt se juhlii 40 – vuotissyntymäpäiviään ja juhlavuoden teema on ENNEN – NYT- KOHTA.

– Teemavuoden juoni kulkee kolmella tasolla – se punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa, kertoo rehtori Hannamaija Heiska.

Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017. ENNEN – FÖRR – näyttelyn avajaiset pidettiin 19.4. kaupungintalolla.

Perustettiin talkoovoimin

Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin 1977 ja se aloitti ensimmäisen lukukautensa syksyllä 1978. Koulu perustettiin talkoovoimin paikkaamaan 1970- luvulla tapahtuneen koulujärjestelmän muutoksen aiheuttamaa kuvaamataidonopetuksen alasajoa. Tuolloin 85 – 70 prosenttia kuvaamataidon tunneista kouluissa hävisi muutoksen myötä.

Kuvataidekoulun perustajäseninä ja toimintaa suunnittelevana henkilöinä toimivat  mm. Kauniaisten kulttuurisihteeri Clara Palmgren ja kuvaamataidon lehtori Pirkko Pohjakallio, sairaanhoitaja Eeva Airaksinen, kuvataiteilija Catharina Ryöppy ja Maria Laukka. Hyvin pian mukaan tuli myös valokuvaaja-kuvataideopettaja Irma Rauhala. Rauhala toimi aluksi koulun hallituksessa ja kannatusyhdistyksen puheenjohtajana, sittemmin kuvataidekoulun opettajana ja rehtorina. Rehtorina Rauhala toimi 32 vuotta, ajanjaksolla 1981 – 2013.

Kaksikielinen koulu

Tänä päivänä Kauniaisten kuvataidekoulu toimii nykyisen rehtorin Hannamaija Heiskan mukaan elinvoimaisena, Kauniaislaisten ja lähikuntien lasten ja nuorten oppilaitoksena, joka antaa taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista kuvataiteen perusopetusta. Koulu on kaksikielinen.

– Opetus pohjautuu koulun laatimaan paikalliseen opetussuunnitelmaan, joka noudattaa valtakunnallisia opetussuunnitelmaperusteita, ja jonka Kauniaisten kaupungin kulttuurilautakunta on hyväksynyt, sanoo Hannamaija Heiska.

Kuvataidekoulussa opiskelee vuosittain 170-200 lasta ja nuorta. Iältään he ovat 4-18 vuotiaita. Opetuksen voi valita joko suomen- tai ruotsinkielisenä. Kuvataidekoulussa ei ole pääsykokeita, vaan sinne ovat kaikki halukkaat tervetulleita. Koko opetuskokonaisuus kestää n. 10 vuotta ja se sisältää kuvallisen ilmaisun kirjon monipuolisesti ja eri ikäryhmät huomioivaa pedagogiikkaa harjoittaen. Opintojen päätteeksi oppilas saa kuvataidekoulun päättötodistuksen.

 

Juhlavuoden näyttelyt ja tapahtumat:

ENNEN – FÖRR  20.4. – 17.5. 2018. Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017.

NYT – NU 14.9. – 11.10. 2018. Juhlavuoden toinen näyttely syyskuussa, on ajankohtainen oppilastyönäyttely. Tämän näyttelyn avajaiset pidetään kuvataidekoulun syntymäpäiväjuhlan yhteydessä kaupungintalolla.

KOHTA – STRAX. Vielä ennen vuodenvaihdetta kootaan yksi näyttely: KOHTA, joka käsittelee tulevaisuuden kuvataidekoulua ja  tulevaisuuden taidetta sellaisena, kuin miksi sen kuvittelemme. KOHTA – näyttelyn yhteydessä kuvataidekoulu järjestää omissa tiloissaan avoimet ovet.

Juhlavuoden aikana julkaistaan myös runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kauniaisten kuvataidekoulun historiikki ”KUVIS – 40 VUOTTA NUORI! Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977-2017.” Historiikkia saa ostaa omakustannehintaan syksyllä.

Lue lisää:

http://www.kauniaistenkuvataidekoulu.fi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *