| KAUPUNKI - STADEN

Bibban finns också på sommarstugan

Vad gör man när man längtar efter en bra deckare och sommarstugan ligger långt från all ära och redlighet? Går in på e-bibban, så klart.

 

– I e-bibban finns många olika sorters material, till exempel böcker, ljudböcker och tidningar, förklarar Riikka Sissala, informatiker och e-materialansvarig i Grankulla bibliotek.

– Förutom böcker och tidningar hittar man dessutom sånt som musik, språkkurser och en virtuell musikskola. E-bibban kommer man åt lite var och när som helst.

Det går bra att sitta hemma mitt i natten och låna en bok. På sommaren när många är bortresta är e-bibban speciellt behändig, särskilt för de resenärer som inte vill packa ner en stor hög tjocka böcker i väskan.

– I princip behöver man bara internet och en apparat av något slag för att låna, t.ex. en pekplatta eller telefon, berättar Sissala.

I de enklaste fallen loggar man helt enkelt in med bibliotekskortets nummer och pin-kod. För att kunna ta andra tjänster i bruk måste man först skapa ett konto eller ladda ner ett program. Användningssättet för varje tjänst hittar man på helmet.fi.

– Jag vågar påstå att det blir enklare att använda e-bibban hela tiden. Om man provade för tre år sedan och tyckte det var krångligt lönar det sig att testa på nytt. Och vi hjälper förstås till med att komma igång på bibban om det behövs, säger Sissala.

Riikka Sissalas personliga favorit är appen Libby, där man enkelt laddar ner engelska böcker. En annan app som det lönar sig att ha koll på är Taskukirjasto. Med den kan man förnya lån i en handvändning, reservera böcker och rentav använda telefonen som bibliotekskort om man glömt plånboken hemma.

Vilka är då Sissalas bästa tips inför sommaren?

– Jag gillar Lonely Planets reseguider som finns på Libby, och läser man svenska böcker ska man absolut bekanta sig med Elib. Det är en ny, fin tjänst sedan ungefär ett halvår tillbaka. Finska och finlandssvenska böcker finns på en tjänst med liknande namn, Ellibs. Den är också helt fantastisk.

– Själv brukar jag läsa tidskrifter från tjänsten RBdigital på flygresor. Man kan ladda ner dem på pekplattan så att de går att läsa offline.

För den som råkar ha en gammal gitarr liggande någonstans har Sissala ett bonustips.

–Ta en Rockway-kurs i gitarrspel! Det passar säkert bra en regnig sommardag.

 

DET HÄR FINNS I HELMET-BIBLIOTEKENS E-BIBBA:

Böcker och ljudböcker

Dagstidningar och tidskrifter

Musikstreaming

Språkkurser

Musikskola

Taskukirjasto (Pocketbibban)

Uppslagsverk och databaser

Instruktioner hittar du på helmet.fi/ebibban.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *