| KAUPUNKI - STADEN

Kirjasto on myös kesämökillä

Mitä tehdään, kun tekee mieli hyvää dekkaria ja kesämökki sijaitsee kaukana kaikesta? Mennään e-kirjastoon, tietenkin.

 

– E-kirjastossa on monenlaisia aineistoja kuten kirjoja, äänikirjoja ja lehtiä, selittää Riikka Sissala, Kauniaisten kirjaston informaatikko ja e-aineistovastaava.

– Paitsi kirjoja ja lehtiä sieltä löytyy myös muun muassa musiikkia, kielikursseja ja uusi virtuaalinen musiikkikoulu.

E-kirjastoon pääsee melkein missä ja milloin tahansa. Kirjan lainaaminen onnistuu hyvin kotona istuen vaikka keskellä yötä. Kesällä, kun monet ovat matkoilla, on e-kirjasto erityisen kätevä, ja etenkin niille matkaan lähtijöille, jotka eivät halua pakata laukkuunsa suurta pinoa paksuja kirjoja.

– Lainaamiseen tarvitaan periaatteessa vain internetyhteys ja jonkinlainen laite, esimerkiksi tabletti tai puhelin, kertoo Sissala.

Yksinkertaisimmassa tapauksessa kirjautumiseen tarvitaan vain kirjastokortin numero ja pin-koodi. Jotta voi ottaa käyttöönsä muita palveluita, pitää ensin luoda tili tai ladata tietty ohjelma. Ohjeet jokaisen palvelun käyttöön löytyvät osoitteesta helmet.fi.

– Uskallan väittää, että e-kirjaston käyttäminen muuttuu koko ajan yksinkertaisemmaksi. Jos kokeili kolme vuotta sitten ja ajatteli sen olevan hankalaa, niin kannattaa kokeilla uudelleen. Ja jos on tarpeen, me kirjastossa autamme miten päästä alkuun, sanoo Sissala.

Riikka Sissalan henkilökohtainen suosikki on Libby-sovellus, jolla voi helposti ladata englanninkielisiä kirjoja. Toinen sovellus, joka kannattaa tuntea, on Taskukirjasto. Taskukirjastossa voi uusia lainansa kädenkäänteessä tai varata kirjoja, ja siellä olevan viivakoodin ansiosta puhelintaan voi käyttää myös kirjastokorttina jos lompakko on unohtunut kotiin.

Mitkä ovat Sissalan parhaat vinkit kesää varten?

– Minusta Lonely Planetin matkaoppaat, jotka löytyvät Libbystä, ovat hyviä, ja jos lukee ruotsinkielisiä kirjoja, kannattaa ehdottomasti tutustua Elibiin. Se on uusi, hieno palvelu, joka alkoi noin puoli vuotta sitten. Suomenkielisiä ja suomenruotsalaisia kirjoja on palveluksessa, jolla on samankaltainen nimi, Ellibs. Myös se on aivan fantastinen.

– Itselläni on tapana lukea lennoilla aikakausilehtiä RBdigital-palvelusta. Lehdet voi ladata tabletille niin että niitä voi lukea ilman verkkoyhteyttä.

Heille, joilla sattuu lojumaan vanha kitara jossain, on Sissalalla bonusvinkki:

– Ota kitaransoiton Rockway-kurssi. Se sopii varmasti hyvin sateiseen kesäpäivään.

 

HELMET-KIRJASTON E-KIRJASTOSSA ON:

Kirjoja ja äänikirjoja

Sanomalehtiä ja aikakauslehtiä

Musiikin suoratoistopalvelu

Kielikursseja

Musiikkikoulu

Taskukirjasto

Hakuteoksia ja tietokantoja

Ohjeet löydät osoitteesta helmet.fi/ekirjasto.

 

KÄÄNNÖS: SIRKKU VEPSÄLÄINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *