| KAUPUNKI - STADEN

Grankullas jätteprojekt började redan 2012

Många är de Grankullabor som gått eller kört förbi Villa Breda de två senaste åren och undrat när bygget blir färdigt. Men nu är det klart: i september öppnar äntligen nya, fina Villa Breda.

Taklagsölet för Grankulla stads sannolikt största enskilda investering, 18 miljoner euro, firades den 8 maj efter att bygget försenades några månader på grund av en vattenskada i vintras. Meningen är att alla, från ung till gammal, ska hitta något att göra i Villa Breda.

– Staden hoppas att Villa Breda kommer att sjuda av liv, att det används eftersom man investerat så mycket i det, intygar projektchef Minna Koskinen, som hållit i trådarna i det massiva projektet så att säga å brukarnas vägnar.

Minna Koskinen och Marianne Ekholm på Villa Bredas terass.

Villa Breda har nu mötesutrymmen och salar av olika storlek för allehanda verksamhet. I princip kan vem som helst som behöver ett mötesutrymme, exempelvis för sin hobbykrets, från hösten boka rum via webben. Många av rummen har ett litet kök så att man också lätt kan bjuda på nå- got att äta och dricka. Priset för att använda mötesrum på Ville Breda kommer att vara facilt.

– Tanken är att man därigenom får folk till centret och att de märker vad för slags ställe det är och kommer igen, påpekar Marianne Ekholm, som är förman för servicecentret och basar för all verksamhet på den öppna sidan av Villa Bredas verksamhet.

Ekholm berättar att det finns förhoppningar om att en fotvårdare och frisör etablerar sig i Villa Breda.

– Det finns kunder för fem dagar i veckan för en fotvårdare, säger Ekholm.

Ett av de många önskemålen för Villa Breda i framtiden är att även ungdomarna känner sig välkomna.

– Det har varit ett av önskemålen ända sedan 2012, att vi får ungdomarna hit, säger Koskinen. En idé är att skolklasser skulle kunna använda sig av de större utrymmena med kök och ha hushållstimmar där och exempelvis sälja det de lagat för att samla pengar till klasskassan. En annan tanke är att ungdomarna

kan visa bilder från sina telefoner på storskärm för sina anhöriga eller hjälpa de äldre med it och mobiltelefoner. Eller att de bara hänger och umgås på Villa Breda.

Skulle vara klart 2015

Projektet att utvidga och sanera Villa Breda började redan 2012, men diverse överklaganden fick allt att dra ut på tiden. Ursprungligen skulle Villa Breda ha stått färdigt redan 2015, men

själva byggandet inleddes till slut inte förrän 2016. Alla inblandade är väldigt nöjda över att projektet har fått ett slutdatum, inte minst Koskinen själv.

Men knappt har bygget Villa Breda tagits emot av staden innan staden redan planerar att eventuellt sälja det.

– Nu börjar en försäljningsutredning med tanken att den här fastigheten säljs och att staden sedan med detsamma hyr den av köparen. Det är vård- och landskapsreformen som spökar i bakgrunden, säger Koskinen.

Staden ser en fara i att det kommande landskapet efter vårdreformen kanske betalar en så usel hyra för fastigheten Villa Breda att det inte täcker kostnaderna att sköta lånet.

”Modigt av staden”

Koskinen är glad över att Grankulla ändå inför alla de kommande omvälvningarna inom social- och hälsovården vågade satsa så här stort.

– Vilken vårdreformsmodell som än kommer har staden nu säkrat att de äldre i Grankulla har tjänster inom den egna byns gränser, betonar Koskinen. När projektet inleddes var Koskinen lite tveksam över hur det hela skulle bli eftersom tomten blev L-formad efter att tomterna för höghusen Villa Roosa och Villa Viola sålts. Men slutresultat, trots lite kompromisser, blev bra.

– Faktiskt bättre än jag väntade mig! säger Koskinen entusiastiskt.

Koskinen presenterar stolt det hon verkar anse vara kronan på verket: den stora takterrassen på baksidan av huset och som inte fanns med i de ursprungliga planerna. Men när man insåg att det det gick att bygga en terrass över ett stort, plant tak gjorde man slag i saken. Utsikten över Metodistkyrkan och Thurmansparken är vidunderlig.

Med lite parasoller, växter och solstolar kommer det att kännas som att man befinner sig på Rivieran!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *