| KAUPUNKI - STADEN

Kauniaisten jättiprojekti alkoi jo 2012

Moni kauniaislainen on varmaan kävellessään tai ajaessaan Villa Bredan ohi parin viime vuoden aikana ihmetellyt, milloin rakennusprojekti valmistuu. Nyt se on varmaa: syyskuussa uusi, hieno Villa Breda vihdoin avaa ovensa

Harjakaiset vietettiin 8. toukokuuta. Kyseessä on Kauniaisten kaupungin todennäköisesti suurin yksittäinen investointi, 18 miljoonaa euroa. Tilaisuus oli jonkin verran myöhässä talvella sattuneen vesivahingon vuoksi.

Minna Koskinen ja Marianne Ekholm Villa Bredan terassilla.

Nyt ajatuksena on, että kaikki, niin nuoret kuin vanhat, löytäisivät jotain tekemistä Villa Bredassa.

– Kaupungin toive on, että saadaan tämä täyteen elämää, koska tähän on investoitu, sanoo projektipäällikkö Minna Koskinen, joka on toiminut niin sanotusti käyttäjän eli soten edustajana tässä massiivisessa projektissa.

Uudessa Villa Bredassa on runsaasti erilaisia tiloja ja saleja kokouksia ja kaikenlaista muuta toimintaa varten. Periaatteessa kuka tahansa voi syksystä alkaen varata netissä tilan esimerkiksi harrastusryhmäänsä varten. Suuressa osassa tiloja on pieni keittiö, joten niissä voi mukavasti tarjota juotavaa ja purtavaa. Tilojen käyttö ei ole kallista.

– Ajatus on, että nämä kokoukset poikivat asiakkaita, kun he huomaavat, että tämä on tällainen paikka ja tänne voisi tulla muutenkin, huomauttaa Marianne Ekholm, palvelukeskuksen esimies joka vastaa Villa Bredan avoimen puolen toiminnasta.

Ekholmin mukaan toiveena on, että jalkojenhoitaja ja kampaaja tulisivat Villa Bredaan.

– Täällä olisi kyllä jalkojenhoitajalle asiakkaita viitenä päivänä viikossa, Ekholm huomauttaa.

Toinen lukuisista toiveista tulevaisuuden Villa Bredaan on, että nuoret tuntisivat itsensä tervetulleiksi.

– Se on ollut vuodesta 2012 asti se toive, että saisimme nuoret tänne, Koskinen sanoo.

Yksi ideoista on, että koululuokat voisivat esimerkiksi pitää kotitaloustunteja isommissa tiloissa, joissa on kunnon keittiö, ja sitten vaikka myydä tuotoksiaan kerätäkseen rahaa luokkakassaan. Toinen idea on, että nuoret voisivat Villa Bredassa asuville omaisilleen heijastaa kännykästään kuvia suurelle näytölle ja opastaa vanhuksia tietotekniikassa ja kännykän käytössä. Tai että he muuten vain hengailevat ja seurustelevat keskenään Villa Bredassa.

Piti olla valmis 2015

Villa Bredan laajennus- ja saneerausprojekti alkoi jo 2012, mutta muutama valitus johti aikataulun venymiseen. Alun perin Villa Bredan piti valmistua 2015, mutta itse rakentaminen ei alkanut lopulta kuin vasta 2016.

Kaikki osalliset, myös Koskinen, ovat tyytyväisiä, että projektin loppu on näkyvillä. Mutta kaupunki on hädin tuskin ehtinyt ottaa vastaan rakennusprojekti Villa Bredan, kun sen mahdollista myyntiä jo suunnitellaan.

– Nyt tästä alkaa myyntiselvitys sillä ajatuksella, että jos tämä kiinteistönä myydään pois ja vuokrataan sitten kapungille samantien takaisin. Kun on se sote ja maakuntapeikko siellä taustalla, Koskinen sanoo.

Kaupunki näkee mahdollisen vaaran siinä, että tulevan maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen jälkeen maakunta maksaa niin matalaa vuokraa kiinteistöstä Villa Breda, ettei lainakuluja voi näillä tuloilla kattaa.

”Rohkea veto”

Koskinen iloitsee, että Kauniainen kuitenkin uskalsi tehdä ison satsauksen nyt ennen suuria mullistuksia sosiaali- ja terveydenhuollossa.

– Koska oli sotemalli mikä tahansa, niin nyt on varmistettu, että kauniaislaisille ikäihmisille on oman kylän alueella palvelut, Koskinen painottaa.

Kun projekti aikoinaan alkoi, Koskinen oli hieman varauksellinen lopputuloksesta, varsinkin kun tontista tuli L-muotoinen sen jälkeen kun tontit kerrostaloja Villa Roosaa ja Villa Violaa varten oli myyty. Mutta lopputulos, kompromisseistä huolimatta, on hyvä.

– Parempi kuin mitä odotin! kuluu Koskisen innostunut kommentti.

Koskinen esittää ylpeydellä talon takapuolella olevaa kattoterassia, joka näyttäisi hänesta olevan projektin kruunu. Terassi ei ollut mukana alkuperäisissä suunnitelmissa, mutta kun kävi ilmi, että oli mahdollista rakentaa ulkotila katon päälle, päätettiin ryhtyä tuumasta toimeen.

Näköala Metodistikirkon yli ja Thurmanninpuistoon on mahtava. Paikalle muutama päivänvarjo, kasvi ja aurinkotuoli, niin sitä voisi kuvitella olevansa Rivieralla!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *