| KAUPUNKI - STADEN

“Jokainen tarvitsee kolmea Ällää”

– Jokainen lukiolainen tarvitsee menestyäkseen kolmea Ällää. Näin totesi Kauniaisten lukion rehtori Ilpo Ahlholm kevätjuhlassa.

 

– Tällaista viestiä kertoivat huhtikuussa lukiolaiset Mona Leskinen ja Amanda Kohmo, jotka olivat avaamassa tilaisuutta, jonne oli kokoontunut pari sataa opettajaa ja rehtoria. Aiheena oli mitä lukion tulisi opettaa tulevaisuutta varten. Eivätkä he tarkoittaneet todellakaan kolmella ällällä ylioppilaskirjoitusten älliä, rehtori totesi.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi huhtikuussa raportin, jossa listattiin ammatteja, joita tulevaisuudessa tarvitaan.

– Esimerkiksi tällaisia työpaikkoja voi olla pian tarjolla: robottipoliisi, kaupunkilennonjohtaja, omavaraiskonsultti, virtuaaliravintoloitsija, tekoälylobbari, sijaismatkustaja ja onnellisuusoperaattori.

Lukion ja koko koulujärjestelmän tulisi Ahlholmin mukaan valmistaa opiskelijoitaan tällaiseen maailmaan.

Entäs ne ällät? Mitä Amanda ja Mona tarkoittivat kolmella ällällä, joihin koulun pitäisi luoda valmiuksia?

– Ensimmäinen L on luottamus omiin kykyihin. Pitää uskoa, että on kykenevä sellaisiin asioihin, joihin ei ole aiemmin törmännyt ja että pystyy toimimaan tilanteissa, joissa ei ole ennen ollut. Toinen L on luovuus. Ongelmanratkaisu ei monesti onnistu kaavamaisella ajattelulla ja päätä seinään iskemällä vaan aivan jotenkin muuten, ideoimalla hulvattomasti ja yhdistämällä yllättäviä asioita toisiinsa. Kolmas L on luja työnteko, rehtori totesi.

Ahlholm antoi lopuksi kolme muutakin ällää viimeisinä evästyksinä ylioppilaille: Lukeminen, latautuminen ja lepo.

– Lepoon kuuluu myös silloin tällöin juhlahetkiä, joista on osattava nauttia silloin, kun on hyvä syy juhlia. Lukioikäisen nuoren elämässä ei ole sen parempaa syytä juhlia kuin valmistuminen ylioppilaaksi, hän totesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *