| KAUPUNKI - STADEN

Kauniainen uranuurtaja avoimen kuidun rakentamisessa

Kauniainen on ensimmäinen kaupunki Suomessa, missä rakennetaan valokuituverkkoa uudella mikro-ojitustekniikalla. Menetelmän avulla kuitukaapelit asennetaan kapeaan, asfalttiin sahattuun uraan. Kaivuunopeus on jopa 400 metriä päivässä.

Nyt meneillään oleva hanke tuo kesän aikana valokuidun noin 150 kotitalouteen Kauniaisissa.

– Kauniainen on edelläkävijä uuden menetelmän hyödyntäjänä, sanoo Telian avoimen kuidun liiketoimintajohtaja Sanna Mutka.

Veli Keski-Kohtamäki (vas.), Sanna Mutka ja Jukka Huhtanen ovat tyytyväisiä. Uusi menetelmä on ympäristöystävällinen ja nopea.

Kaupungin kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäki sanoo, että mikro-ojitus on kaupungin kannalta hyvä uudistus, sillä nopea menetelmä vähentää rakentamisesta asukkaille koituvaa haittaa.

– Katujen kannalta etuna on se, että viimeistelytyöt kevenevät, hän sanoo.

Jukka Huhtanen, joka vastaa rakennustyöstä Telian puolelta, muistuttaa että menetelmä myös vähentää ympäristön kuormitusta. Työpaikalla ei tarvita niin paljon raskaita työkoneita, eikä kulu niin paljon asfalttia, jne.

– Normaalisti syvyys on 70 cm ja leveys 40 cm, hän toteaa.

Mikro-ojitus (micro trenching) tarkoittaa käytännössä kuitukaapeleiden asentamista timanttisahattuun uraan, joka tehdään noin 40 cm syvyyteen. Ura on noin 2 cm leveä. 

Nyt Kauniaisissa rakennetaan valokuituverkkoa ensimmäistä kertaa uudella tekniikalla, joka ei vaadi katujen auki repimistä. Tämä kuva Akatemiantieltä.

Telia on parina viime vuonna kehittänyt Avoin Kuitu-malliaan. Tässä mallissa Telia investoi verkkoon, kun riittävän iso joukko alueen asukkaista sitoutuu hankkimaan valokuituliittymän. Sen jälkeen kun rakennustyöt on tehty, kuluttajan operaattorina voi olla mikä tahansa niistä palveluoperaattoreista, jotka tarjoavat palveluita siinä verkossa. Kaikki operaattorit eivät tarjoa tätä palvelua. Tällä hetkellä verkossa palveluita tarjoaa 4 palveluoperaattoria.

Kauniaisissa investointi per talous on noin 2000-3000 euroa.

 

Ennen …
… ja jälkeen.

– Jos yksittäinen kotitalous hankkisi kuidun kotiinsa, hinta olisi useita kymmeniä tuhansia euroja. Kun alueelta useampi kotitalous liittyy kerralla, kuidun hankkiminen tulee alueelle edullisemmaksi. Kauniaisissa on alkuvuonna myyty noin 2500 euron hinnalla, Sanna Mutka sanoo.

Urakoitsijana Kauniaisissa toimi Empower.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *