| KAUPUNKI - STADEN

Grankulla bryter ny mark inom öppen fiber

Grankulla är den första staden i Finland där micro trenching används vid dragningen av öppen fiber. Metoden betyder i klartext att endast krävs en smal skåra i asfalten istället för att som tidigare riva upp halva gatan.

Med metoden kan cirka 400 meter fiber dras på en dag. Projektet som nu pågår betyder att 150 hushåll i staden får tillgång till öppen fiber.

– Grankulla är en pionjär då det gäller att utnyttja den nya metoden, säger Sanna Mutka som är direktör för öppen fiber inom Telia.

Sanna Mutka, Jukka Huhtanen och Veli Keski-Kohtamäki är nöjda. Den nya metoden är miljövänlig och snabb.

Stadens underhållsmästare Veli Keski-Kohtamäki säger att metoden utgör en bra förbättring ur stadens synvinkel, eftersom snabbheten minskar störningarna bland invånarna.

– Ur gatornas synvinkel så underlättas slutförandet av arbetet, säger han.

Jukka Huhtanen, som ansvarar för byggandet av av öppen fiber inom Telia, påminner om att den nya metoden också är miljövänligare. Det behövs inte så många tunga maskiner och man behöver inte speciellt mycket asfalt, osv.

– Normalt har djupet varit 70 cm och bredden 40 cm, säger han.

Här jobbas det på Akademivägen.

Micro trenching (mikro-ojitus på finska) betyder i praktiken att fiberkabeln läggs i en diamantsågad skåra som är cirka 40 cm djup och cirka 2 cm bred. Och det här görs utan att störa eller förstöra den existerande infrastrukturen. 

Telia har under de två senaste åren utvecklat sin öppen fiber-modell. Modellen innebär att Telia investerar i nätet då en tillräckligt stor grupp av de boende i området binder sig vid att skaffa öppen fiber. Efter att byggjobbet är klart kan konsumenten välja vilken operatör som helst, av de operatörer som erbjuder tjänsten, i dag 4 stycken.

Före …
… och efter.

I Grankulla är investeringen per hushåll cirka 2000-3000 euro.

– Om ett enskilt hushåll själv skaffade öppen fiber skulle kostnaderna ligga på tiotusentals euro. När flera hushåll i området går med samtidigt blir anskaffningen förmånligare. I Grankulla har försäljningspriset i början av året legat på 2500 euro, säger Sanna Mutka.

Empower är entreprenör under projektetet i Grankulla.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *