| URHEILU - IDROTT

Självförsvarskunnande och god kondition genom karate

Karate är en mångsidig hobby, som lämpar sig för alla åldersklasser. I karate utvecklas konditionen, styrkan, kroppskontrollen, koordinationen, smidigheten och balansen.

Kauniaisten karate ry har verkat i Grankulla sedan 1989. Under årens lopp har hundratals Grankullabor, barn, ungdom och vuxna tränat i föreningen.

– Karate förbättrar koncentrationsförmågan och självförtroendet hos vuxna samt speciellt hos barn. Dessutom uppnår du en god och effektiv sjävförsvarskonst, säger huvudläraren Jarmo Bäckman.

För tillfället deltar närmare fyrtio juniorer och ett tjugotal vuxna.

– De yngsta deltagarna är 8-åringar och de äldsta 60-åringar i toppkondition!

Inom karate finns många olika stilinriktningar. Stilen i Kauniaisten karate är Koryu Uchinadi (KU), som hedersamt följer karatetraditionerna, medan träningsmetoderna är moderna. KU-stilens huvudlärare i Finland är Ante Brännbacka 6-dan Kyoshi. Han leder regelbundet träningarna i Grankulla. Huvudvikten i träningen ligger på självförsvaret, men en betydande del i övningarna omfattar även från tävlingsidrotten kända sporter såsom boxning, sparkboxning och frikampens stående och liggande kamp-tekniker.

– I våra träningar fäster vi speciell uppmärksamhet på trygghets- och säkerhetssidan. Jämfört med tävlingsgrenarna inom kampsporterna är kampkontakterna trygga och under kontroll.

Framstegen inom karate mäts med bältgrader. Bältgraderna är enligt Bäckman i sig är inget självändamål, men de ger framförallt juniorerna en målsättning i träningen. Juniorerna och vuxna har sina egna bältgrader. De vuxna kan genom aktivt deltagande uppnå det svarta bältet på ungefär 6 år.

Bäckman välkomnar alla intresserade att ta del av höstens grundkurs och bli en del av deras glada gäng.

Karatehobbyn börjar alltid med en 3 månaders grundkurs. Nästa grundkurs börjar i september. Karate är en mycket förmånlig hobby. Grundkursen kostar 160 euro, varefter säsongavgiften är endast 110 euro.

 

Tilläggsuppgifter: http://kauniaisten karate.fi

OBS! Måndagen den 27.8 kl. 17-21 ordnas en kurs i självförsvar för kvinnor och flickor. Kursen är avgiftsfri. Plats: Kasavuori skolcenter. Åldersgräns 15. Anmälningar: 040 824 5880 (Jarmo), 040 719 1239 (Tiina) eller  jarmo.baeckman@gmail.com.

Mera information via FB, Grani liikkuu.        

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *