| KAUPUNKI - STADEN

Höghus i trä i framtiden i Grankulla? Vi ställde 4 frågor till Veronica Rehn-Kivi

Stadsstyrelsens ordförande, arkitekten Veronica Rehn-Kivi deltog i ett symposium om trähusbyggande som ordnades av SFP i Grankulla den 18 september. Är höghus i trä ett alternativ för framtidens Grankulla? Vi ställde 4 frågor.

 

Är höghus i trä prioritet ett för Grankulla i framtiden?

Då det kommer till byggande och planerande, vill jag gärna se att det också i det naturnära Grankulla uppförs ett eller flera höghus i trä. Om vi vill främja ett ekologiskt hållbart byggande, måste det dels uppgöras detaljplaner som förutsätter det, dels måste det ske en attitydförändring med ett nytt pionjärskap bland byggherrarna.

Vilka fördelar ser du med trähus jämfört med andra material?

Trähus är klimatsmarta, närproducerade och hälsosamma. Träet är ett lätthanterligt och -formbart material med en varm yta. Eftersom materialet är lätt, passar det ypperligt också till byggande av tilläggsvåningar på befintliga höghus. Trähus håller i århundraden, men kräver naturligtvis, som alla byggnader, ett kontinuerligt underhåll. Det är också viktigt att minnas, att olika material har olika egenskaper och att man ska använda dem i konstruktioner och på platser i byggnaden, där de lämpar sig bäst.

Är det mycket dyrare att bygga i trä?

Än så länge är det säkert lite dyrare att bygga höghus i trä, eftersom industrin med serieproduktion av träelement inte ännu kommit igång ordentligt. Betongelementindustrin har i åratal haft en orubbad ställning i vårt byggande.

Var vill du se nästa höghus i trä i staden?

Om inte förr, så vill jag senast se nya höghus i trä här i stadshuskvarteret, då det i sinom tid börjar byggas. Överlag vill jag se en detaljplan som enligt stadens strategi innehåller klimatsmarta och ekologiskt hållbara bestämmelser.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *