| KAUPUNKI - STADEN

Nu ska villorna dokumenteras i ny bok

Sammanlagt 61 villor i Grankulla ska nu dokumenteras för eftervärlden i en ny tvåspråkig bok som utkommer nästa år. Men redan i höst ska bilderna av villorna visas på en utställning i stadshuset.

Det är första gången som Grankulla svenska kulturförening samarbetar med fotografiklubben inom Grankulla svenska pensionärer för att föreviga villorna.

Bakom idén står en grupp “villavänner” som diskuterar och besöker villorna i staden. Gruppen ordnar också seminarier om olika byggmetoder osv.

Beslutet att dokumentera villorna fattades av kulturföreningens styrelse år 2016. För själva bilderna står Grankulla svenska pensionärers fotoklubb, som fotograferat villorna sedan dess. Villorna har valts ut ursprungligen bland de fredade villor som museiverket har sammanställt för Grankulla.

Listan har sedan byggts på med andra värdefulla och anrika villor. I början av 1990-talet fotograferade den kände fotografen Kaj Dahl ett 20-tal villor. Med är också nya fotografier av dessa och tilläggsdokumentation.

I bakgrunden finns också en oro för att alla villor nödvändigtvis inte finns kvar i framtiden, när gamla hus och tomter säljs. Enligt Veronica Fellman, som står för texterna i boken, finns det både krafter som vill bevara och krafter som vill riva i Grankulla.

Veronica Fellman och Christoffer Lindqvist är glada över att villorna i Grankulla nu dokumenteras för eftervärlden.
I bakgrunden Wilhelmsro.

– Det finns många hus som inte är i bra skick och det kan bli dyrare att renovera än att bygga nytt. Risken finns att villor försvinner. Dessutom är det också viktigt att miljön kring tomterna bevaras, säger Veronica Fellman, som är vice ordförande i kulturföreningen och aktiv inom villavännerna.

– Inom staden tycker jag att det har gått åt rätt håll, men ändå finns det en risk att villor kan rivas. Alla som flyttar hit kanske inte samma känsla som vi för villastaden och vilja att bevara sina hus, säger Christoffer Lindqvist, som är sekreterare i kulturföreningen och själv villaägare. Det är också han som leder villaprojektet.

Bok på två språk

Villor har också dokumenterats av bland andra Clara Palmgren. Hennes spår kommer att synas också i den nya boken.

– Fotograferna har gjort ett så jättebra arbete att vi beslutade att det ska bli en bok, vilket inte var klart från början. Fotograferna har också gjort allt det praktiska, med att komma överens med villaägare osv. Fotograferna har gjort ett jättejobb, säger Fellman.

Målet är att ge ut boken under 2019. Veronica Fellman tycker att det är bra att villorna samlas i en bok – ett uppslag per villa. Det ger också en större synlighet om man ger ut en bok, säger hon.

Vilken är din favoritvilla?

– Alla är ljuvliga, men jag väljer nog Vallmogård, säger Veronica Fellman.

– Beror lite på synvinkeln, men jag säger min egen. Om jag skulle köpa en villa i dag, så tror jag inte jag skulle hitta någon bättre. I övrigt har jag tre favoriter; Vallmogård, Junghans och Villa Wulff, säger Lindqvist som själv äger villorna Wilhelmsro (där han bor) och Ingeborg på Britagränden.

Utställningen i stadshuset är öppen mellan den 19–30 november.

Förteckningar över villorna hittar du här:

https://www.kauniainen.fi/files/875/5B.pdf

https://www.kauniainen.fi/files/874/5A.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *