| KAUPUNKI - STADEN

Villa Breda nu officiellt invigd

Villa Breda – den största investeringen i staden någonsin – har nu officiellt invigts (24.9). Det var stor glädje i luften på invigningen på måndagen. På plats fanns ett femtiotal inbjudna gäster.

 

– Man brukar säga att den som väntar på något gott, väntar inte för länge. Det kan man med fog konstatera idag då vi äntligen kan fira invigningen av det efterlängtade nya servicehuset Villa Breda, sade stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi i sitt tal.

.Hon konstaterade att beslutet att koncentrera det kommunala effektiverade serviceboendet till Villa Breda gjordes redan för flera fullmäktigeperioder sedan.

– Vägen hit har varit både lång och krokig, men i dag kan vi stoltsera med en byggnad som är både öppen, ljus och modern, precis så som vi ville ha det, sade hon.

Hon påpekade också att Villa Breda ska vara en samlingsplats eller hem på lika grunder för alla Grankullabor.

– Därför är jag tvungen att påminna om att all service, inklusive matlistor, programinfo mm. ska vara tillgängliga på stadens båda språk, finska och svenska. Det är en hederssak för Grankulla, sade hon.

Clara Palmgren och stadsdirektör Christoffer Masar diskuterar efter invigningen i nya Villa Breda.

Stadsdirektör Christoffer Masar konstaterade att han var aningen kritisk till projektet när han kom med i bilden 2016, det här bland annat på grund av stadens dåvarande ekonomiska situation och den kommande social- och hälsovårdsreformen.

Nu konstaterade han att det beslutet att satsa 18,5 miljoner euro på Villa Breda var rätt.

– Nu har Grankullaborna en fungerande byggnad och ett fungerande campus oberoende av vad som händer med social- och hälsovårdsreformen, sade Masar.

Stadens social- och hälsovårdsdirektör Ulla Tikkanen har varit med och diskuterat Villa Breda i nästan tio år.

– Nu känns det bra. Nu har projektet som vi jobbat med i åratal rotts i hamn, säger hon.

Hennes dröm är nu att Breda ska bli en samlingsplats för olika generationer och att konsten ska gå som en röd tråd genom servicecentret.

På invigningen var det musikinstitutets Kaumo-kvartett som stod för konsten, dvs. musiken.

Lockade många besökare

Det nyöppnade Villa Breda lockade många besökare redan under öppningsveckan. Breda öppnades måndagen den 10.9. Under veckan bjöds ca 400 personer på öppningskaffe och rundturer i den nybyggda centret. Bredalunchens vänner hittade tillbaka och ca 100 portioner serverades dagligen.

Det helt förnyade servicecentret hyser rådgivningen för seniorer, dagverksamheten samt boendeservice med heldygnsomsorg. Villa Breda tillhandahåller tjänster både för seniorer bosatta i närheten och för dem som bor i serviceboendet och ska dessutom fungera som mötesplats över generationsgränserna.

Bilden: Glada miner. Villa Breda invigdes officiellt på måndagen och på plats var bl.a. Marianne Ekholm, förman för Villa Bredas servicecenter, fulllmäktiges ordförande Tapani Ala-Reinikka, projektchef Minna Koskinen, stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi och social- och hälsovårdschef Ulla Tikkanen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *