| YLEINEN - ALLMÄN

Yogan blev en livsstil och ett jobb

Det var Jennys mormor som uppmanade den då 13-åriga tjejen att pröva på

yoga. Och på den vägen är det. Nu har Jenny Söderström-Hietanen sin egen

yoga- och pilatesstudio i anslutning till hemmet i Grankulla.

– Jag gick med i en grupp i Medborgarinstitutet i Grankulla och jag konstaterade att det kändes väldigt mycket som min grej. Jag hade gjort liknande rörelser även tidigare under barndomen, säger hon.

Jenny har lidit av ätstörningar under hela sin ungdom och ända upp till vuxen ålder. Yogan blev för henne ett sätt att bemästra situationen. Yogan har öppnat ögon kring vad allt sjukdomen handlade om och riktigt ordentligt öppnades ögonen under en månadslång kurs i Thailand.

– Helt fri från ätstörningarna blev jag först som 30-åring när jag fick mitt första barn, säger Jenny som numera är tvåbarnsmor.

När Jenny gick med i en yogagrupp i Medborgarinstitutet i Grankulla märkte hon att det handlade om rörelser som hon redan som barn hållit på med. Yogan blev genast hennes grej.

Jenny har en bakgrund som massör, fysioterapeut, pilatesinstruktör och är även utbildad yogaterapeut. Hon har jobbat med ett eget företag i branschen i cirka 13 år. Hon valde att jobba med eget efter att först ha arbetat som fysioterapeut åt ett annat företag i ett år.

– Jag upplevde att jag som anställd aldrig hade tillräckligt med tid för kunderna.

Sin egen studio JennyStudio i Grankulla startade hon i början av år 2017. Hon erbjuder tjänster inom fysioterapi, yoga och pilates. Samtidigt fortsätter hon också med att sälja tjänster till företag. I sin studio i Grankulla tar Jenny emot 1–3 personer per gång. I studion finns även en liten butik för bl.a träningskläder och smycken.

– Jag gillar verkligen det här. Jag tar emot enskilda kunder, duo-grupper och grupper på tre. Kunderna varierar i åldrarna från 10–80 år. Jag har bl.a en 80-åring som är stamkund här, säger Jenny.

Yoga är enligt henne avsedd för människans behov och inte tvärtom. Hathayoga är en samlingsterm för den fysiska yoga som omfattar rörelser och ställningar, men yoga behöver inte ens handla om en rörelse.

– För vissa kan yoga vara andningsövningar, meditation eller koncentrationsövningar, avslappningsövningar osv.

Hon påpekar att yoga beaktar hela människan och kan också hjälpa människor som vill ändra sin livsstil. Yogaterapi kan enligt Jenny t.ex vara bra om man lider ledsjukdomar, depression, stress, vid viktkontroll och vid ätstörningar, vilken hon själv också märkt.

– Jag förstår via min erfarenhet vad tanken har för betydelse för vad du äter och vad maten ger dig för känsla, säger hon.

Det vanligaste är att kunderna bokar en omgång på tio besök, men de fortsätter enligt Jenny oftast också efter det. Vissa kunder kommer tre gånger, om de till exempel har ett fysiskt problem som ska åtgärdas.

– Yoga passar alla och det finns många typer av yoga. Många kan ha en snäv åsikt om yoga, men det är absolut inget flummigt. Fint är också att vetenskapen numera mer och mer stöder de övningar och verktyg som används inom yoga, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *