| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Alf Skogster Vuoden Kauniaislainen 2018

Alf Skogster on Vuoden Kauniaislainen. Valinnan teki Grankulla svenska kulturförening, joka haluaa nostaa esiin Skogsterin kulttuuripanoksen Grankulla svenska pensionärer-yhdistyksen puheenjohtajana (2006-2015). Hänellä on monta rautaa tulessa ja tänä päivänä hän on aktiivinen sekä kansallisella että pohjoismaisella tasolla.

 

 

– Tunnen että olen kunnioitettu! Mutta samalla se tuntuu eräänlaisena tyrmäyksenä – tätä en ollut odottanut!

Ammatillisen elämänsä aikana hänellä ei ollut aikaa yhdistyselämälle, mutta nykyään hän asettaa sille sitäkin enemmän arvoa.

– Tykkään olla ihmisten kanssa, mutta viihdyn myös yksin, hän sanoo. Tämä tarkoittaa pitkien matkojen hiihtämistä talvella ja patikointia luonnossa niin usein kuin se on mahdollista. Vaeltaminen yksin Lapissa antaa minulle rauhaa. Silloin on aikaa mietiskelylle, suunnittelulle ja läpikäynnille.

Hän näkee patikoinnin vastapainona kaikelle tekemälleen kirjoitustyölle.

– Epätasaisella alustalla käveleminen vaihtelevassa maastossa on sitä paitsi vanhemmille ihmisille suositeltavaa, hän muistuttaa, entisenä Grani Ladun hallituksen jäsenenä.

Line Dance

– Tanssi on liikuntaa, sanoo Affe Skogster, joka on tanssinut Line Dancea monta vuotta. Jos voisin vaikuttaa koulutyöhön lisäisin tanssin koulujen voimisteluohjelmaan. Minun mielestäni tanssilla on liian varjostettu rooli yhteiskunnassamme.

– Ihmisen luontoonhan kuuluu tanssia, koordinoida liikkeitään musiikin tahtiin, hän sanoo. Sitä paitsi tule iloiseksi tanssista.

Line Dance ryhmä on valittu vuoden harrasteryhmäksi Grankulla svenska pensionärer yhdistyksessä. Affe Skogster johtaa ryhmää, joka kokoontuu harjoituksiin joka torstai Villa Junghansissa.

Tärkeitä eläkeläisten kysymyksiä

Alf Skogster on ollut mukana rakentamassa ja kehittämässä Kauniaisten malli siitä miten Vaari koulussa projektin pitää toimia.

– Kun kymmenen puheenjohtajavuoden jälkeen Grankulla svenska pensionärer yhdistyksessä päätin antaa puheenjohtajan nuijan Marianne Svartbäckille oli tarkoituksenani hiljentää vauhtia, hän sanoo. Tehdä vähän muitakin asioita.

Mutta näin ei käynyt.

Monen eläkeläisliiton SPF:n hallituksessa olleen vuoden jälkeen hän on nykyään hallituksen työvaliokunnan jäsenenä. Siellä suuri osa toiminnan asioista käsitellään, edistämään jäsenten elämänlaatua, yhteenkuuluvaisuutta, turvallisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta.

Vuoden yhteispohjoismainen seminaari eläkeläisille järjestettiin syyskuussa Ahvenanmaalla. Tämä on 36-vuotinen järjestö joka tänä vuonna houkutteli 70 osallistujaa kaikista pohjoismaista.

Jo kaksi vuotta sitten ruvettiin rakentamaan Suomen isännöimää seminaaria. Alf Skogsterilla tuli olemaan johtava rooli työssä.

– Onhan tärkeä järjestää ohjelmia workshoppien tai työpajojen muodossa, jotta ihmiset saavat kokeilla eri tehtäviä, hän sanoo, ja samalla oppia tuntemaan toisensa. Hitsaudutaan yhteen kun joutuu pienten tai suurten haasteiden eteen.

Kouluvaari

Folkhälsan on tuonut kouluvaaritoiminnan Suomeen. Rooli kouluvaarina on edelleenkin tärkeä paikka Affen arkipäivässä. Ollessaan Grankulla svenska pensionärer yhdistyksen puheenjohtajana hän oli mukana rakentamassa ja kehittämässä niin kutsutun Kauniaisten mallin. Tämä kuvaa miten pitää toimia, muun muassa asioita koskien vaitiolovelvollisuutta ja eettisiä periaatteita.

Vuonna 2006 Vaari koulussa sai starttinsa Granhultsskolanissa. Christer Holmlund oli silloin rehtorina ja silloisen Hem och Skola puheenjohtajan sekä eläkeläisyhdistyksen kanssa päätettiin käynnistää toimintaa. Alf Skogster ja Andreas Wärnhjelm toimivat ”kokeilukaneina” kevätlukukauden 2007. Tämä osoittautui hyvin onnistuneeksi ja sitten toiminta sai vauhtia.

– Kouluvaarina toimiminen on eräänlainen win-win-tilanne, hän sanoo, kaikki voittavat siinä. Kouluvaari on luokassa lasten ehdoilla, auttaa ja tukee ilman että arvioi ja ”kasvattaa”. Opettajan osana on opettaa ja pitää järjestystä, mutta kouluvaari on läsnä ja se on tärkeätä.

 

Profiili

Nimi: Alf Skogster

Ikä: 76 vuotta

Ammatti: Juristi

Perhe: Vaimo Brita, aikuinen poika

Kuka:

Kouluvaari 2006-

Vuoden eläkeläinen 2015

Vuoden Kauniaislainen 2018

Harrastukset: Kuntoliikunta, ulkoilu, tanssi, yhdistyselämä

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *