| KAUPUNKI - STADEN

Digilab vie sinut uuteen maailmaan

Haluatko nähdä tulevaisuuteen tai kokeilla asioita, joiden et edes uskonut olevan mahdollisia? Esimerkiksi suunnitella älytekstiilejä. Silloin uusi #GraniDigiLab, joka avattiiin Villa Odenwallissa Kauniaisissa keskiviikkona (3.10.), on oikea paikka sinulle.

– Tämä on tosi kiva paikka. Hienoa, että kaikki on nyt kerätty saman katon alle, kaikki robotit, 3D-tulostimet jne, sanoo yhdeksäsluokkalainen Emil Heinonen (kuvassa) Hagelstamska skolanista.

Uusi teknologian oppimisympäristö on tarkoitettu oppilaiden, opettajien, nuorisotoimen ja myös muiden kuntalaisten käyttöön.

Annika Linder Airava, Taru Koskinen ja Heidi Backman avajaisissa keskiviikkona.

– Minä toivon, että kaikki kaupunkilaiset saapuvat paikalle. Tänään otti yhteyttä eläkeläinen, joka haluaa tulla ryhmän kanssa tänne, sanoo kaupungin oppimisympäristöjen kehittäjä Taru Koskinen.

Tulevaisuudessa auki 24/7

Hän toivoo, että #GraniDigiLab on parin vuoden päästä auki 24/7. Jo nyt pyritään paikkaa pitämään auki mahdollisimman paljon – vaatimuksena aukiololle on, että läsnä on joku vastuussa oleva henkilö.

#GraniDigiLabissa järjestetään erilaisia työpajoja ja koulutuksia, joissa aiheina ovat mm. ohjelmointi, robotiikka, tekoäly, älytekstiilit, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja esineiden internet.

Siellä pääsee itse kokeilemaan vaikkapa virtuaalitodellisuutta, ohjelmointia tai älytekstiilin suunnittelua. Taru Koskinen pitää erityisestä  maker-kulttuurista – eli yhdistetään käsillä tekemistä ja ohjelmointia. Vaativa esimerkki tästä on Kasavuoren yläasteen muovikierrätin-laite, jolla kierrätetään 3D-printterien käyttämä muovi.

Vahvat perinteet

#GraniDigiLab on osa Digikultur -hanketta, joka rahoitetaan Opetushallituksen valtionavustuksella innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämishankkeesta.

Kasavuoren yläasteen opettaja Harri Pöyhtäri esittelee koululaisten rakentama muovikierrätintä.

Kaupungin sivistystoimenjohtaja Heidi Backman totesi avajaisissa, että kaupungilla on aina ollut vahvat perinteet tällä alalla – mutta kukaan ei voinut muutama vuosi sitten kuvitella kuinka nopeaa digitaalinen kehitys on.

– Luotiin mittareita, ja kehitys oli hyvää ja parempaa kuin muualla. Mutta kukaan ei vuonna 2013 puhunut humanoidirobotista tai VRstä, tai tekoälystä.

Nyt visio on selvä:

– Haluamme, että oppilaillamme ja asiakkaillamme on parhaat ikinä tulevaisuuden teknologiataidot, jolloin heidän mahdollisuutensa menestyä elämässä ja työelämässä ovat ainutlaatuisia, hän sanoi.

Hagelstamska koulun vararehtori Annika Linder Airava oli yksi niistä, jotka olivat juhlimassa keskiviikkona. Hän oli nimittäin se, joka viime keväänä keksi, että #GraniDigiLab-toiminta voitaisiin sijoittaa Villa Odenwalliin.

– Tuntuu todella hyvältä. Tämä on esimerkki siitä, kuinka nopeasti asiat voivat edetä. Paikka on todella tärkeä kehityksen kannalta. On myös tärkeää, että ideat kootaan yhteen paikkaan.

Hagelstamska koulun vararehtori Annika Linder Airava oli yksi niistä joka oli juhlimassa keskiviikkona. Hän keksi, että #GraniDigiLab-toiminta voitaisiin sijoittaa Villa Odenwalliin.

Minkälainen #GraniDigiLab on kahden vuoden kuluttua?

– Jaa-a. Vaikea sanoa. Täällä on ainakin mahdollista nostaa esiin alan viimeiset innovaatiot, hän sanoo.

#GraniDigiLab löydät täältä Villa Odenwall (keltainen rakennus). Läntinen koulupolku 3B, 1.kerros, Kauniainen.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *