| KULTTUURI -

Musiikki vahvistaa aivoja

Musiikin terveysvaikutusten on useasti todettu olevan mitä myönteisimpiä. Musiikin kuuntelemisen ja soittamisen on huomattu vahvistavan ja aktivoivan kognitiivisia valmiuksiamme

Yksi tunnettu esimerkki on Maja Einsteinin kertomus siitä, miten hänen veljensä Albert soitettuaan pianoa totesi saaneen jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Maja tulkitsi musiikin ohjanneen Albertin ajatukset uuteen ja luovaan suuntaan.

Musiikin monet merkitykset

Musiikin merkitys on kautta historian ollut moninainen. Sillä on tärkeä paikka monissa uskonnoissa sekä hyvinvoinnin edistäjänä. Musiikilla on voima yhdistää ihmisiä ja luoda sanatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ymmärrystä.

Musiikin ja terveyden välinen yhteys on myös merkittävä. Taide-elämysten on todettu lisäävän eliniänodotusta ja parantavat elämänlaatua. Ilmiön mekanismia ei täysin tunneta mutta esimerkiksi kuorolaisten tutkimuksissa havaitun onnellisuuden uskotaan nojautuvan sosiaaliseen yhteenkuuluvuuden tunteeseen sekä musiikin myönteisiin fysiologisiin vaikutuksiin.

Vaikuta hyvinvointiisi musiikilla

Onnellisia kuorolaisia. Key Ensemblen tulkintoja on kuultu sekä kirkossa että Uudessa Paviljongissa.

Kirjailija ja psykiatri Claes Anderssonin mukaan muistot johdattelevat toisiin muistoihin, osin jo unohdettuihin tai tukahdutettuihin. Muistot voivat avata alitajunnan lukkoja. Musiikki puolestaan voi aktivoida niin iloisia kuin ikäviäkin muistoja.

Musiikki haastaa aivotoimintamme. Uudet haasteet taas muodostavat avioihin uusia synapseja. Musiikki vaikuttaa myös koko tunteiden kirjoomme, ja tuntee taas johdattelevat voimakkaisiinkin muistoihin. Esimerkiksi lastenlaulu voi aikuisiällä hymyilyttää siihen liittyvän turvallisuuden tunteen vuoksi. Myös haikea musiikki voi lohduttaa, sillä se vahvistaa empatiakykyämme.

Musiikki voi vähentää stressiä

Musiikkia on opittu käyttämään osana kivunlievitystä, aivohalvauksesta kuntoutumista ja masennuksen hoitoa. Musiikin tunnetuin terveysvaikutus lienee sen vaikutus stressin hallintaan. Hyvä konsertti voi laskea stressitasoa ja tarjota irtioton stressin aiheuttajasta.

Lisäksi musiikki vaikuttaa oppimiskykyyn. Aivot tarvitsevat lihasten tavoin harjoitusta kehittyäkseen. Ammattimuusikoiden ja harrastajien ero musiikitta elävien aivoihin on huomattava. Musiikkia harjoittavalle uuden kielen tai muun aineen opettelu on usein vaivattomampaa.

Yksilöllinen kokemus

Mutta se minkälainen musiikki pysähdyttää, herättää ajatuksia ja tunteita, on yksilöllistä. Se voi olla pienintäkin ääniefektiä myöten studiossa hiottu nykytekniikan tuotos tai livekonsertti, josta jäljelle jää vain muisto ja tunne tapahtuneesta niin kuin sen itse koimme.

Näitä ohikiitäviä hetkiä on jälleen tarjolla Kauniaisten musiikkijuhlilla. Konserttitilanteen sosiaalisesta ulottuvuudesta huolimatta festivaalin puitteet tarjoavat mahdollisuuden henkilökohtaiselle kuuntelukokemukselle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *