| KAUPUNKI - STADEN

Pieni laatikko voi pelastaa hengen

Elvytyksen avuksi tarkoitettu defibrillaattori eli sydäniskuri pyrkii sähkövirran avulla palauttamaan sydämen normaalin tahdin sydänpysähdystilanteessa. Kaunis Granin kartoituksen perusteella Kauniaisten tilanne defibrillaattoreiden osalta on erittäin hyvä.

Kauniaisissa ikääntyvä väestö on otettu huomioon defibrillaattoreiden sijoituksessa.

– Kansalaisopisto on vuokrannut Freedom Fund arenalta kuntosalia ja liikuntasalia ikääntyville suunnattuun kuntosaliharjoitteluun ja ryhmäliikuntaan. Siellä meillä on käytössä defibrillaattori, kertoo kaupungin järjestämästä ryhmäliikunnasta vastaava liikuntasuunnittelija Helena Pirvola-Nykänen.

Kauniaisten uimahallin uimavalvoja Joel Pajula esittelee hallilla käytössä olevaa defibrillaattoria.

Freedom Fund arenan lisäksi defibrillaattoreita on muun muassa uima-, jää- ja palloiluhallilla, keskusurheilukentällä ja kirjastossa. Myös Bredaan tulee laite lokakuun aikana. Lisäksi kaupunki on hiljattain saanut lahjoituksena uuden sydäniskurin, jolle mietitään parhaillaan sopivinta sijoituspaikkaa.

Kauniaisten sydäniskurit eivät suinkaan ole roikkuneet seinillä pölyyntymässä, vaan niillä on ollut käyttöä tositilanteissa.

– Uimahallilla pelastettiin kyseisellä välineellä asiakkaan henki marraskuussa 2016. Tilanne oli se, että asiakas oli jo vajonnut pohjaan, mistä uimavalvoja kävi hänet hakemassa ja yhteistyössä valvoja, laitosmies sekä asiakas aloittivat elvytyksen ja käyttivät tähän defibrillaattoria, kertoo Kauniaisten liikuntapaikkapäällikkö Sari Sarpaneva.

Laite antaa käyttäjälleen kuvaohjeiden lisäksi ääniohjeet koko elvytyksen ajan. Laitetta ei ole mahdollista käyttää väärin, eikä sillä voi vahingossakaan aiheuttaa vahinkoa potilaalle. On siten silkkaa harhaluuloa, että sydäniskuria voisivat käyttää vain ammattilaiset tai erityisen koulutuksen saaneet. Tositilanteessa kuka tahansa voi nopealla toiminnalla pelastaa toisen ihmisen hengen.

 

 

Mikä on defibrillaattori?

Defibrillaattori eli sydäniskuri on laite, jolla pyritään sähkövirran avulla poistamaan sydämen haitallinen rytmihäiriö sydänpysähdystilanteessa. Sähkö johdetaan sydänlihakseen potilaan rintakehään asetettavien elektrodien kautta.

Laitteita sijoitetaan julkisiin tiloihin näkyville paikoille, jossa ne ovat nopeasti ja helposti jokaisen saatavilla. Tämä on oleellista, sillä sydänpysähdystilanteessa ripeä toiminta on ensiarvoisen tärkeää. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuttien sisällä sydänpysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää.

Kansalaiskäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita arvioidaan olevan Suomessa noin 3 000 kappaletta, mutta tarkasta määrästä ei ole tietoa. Osa laitteista on rekisteröity kansalliseen defibrillaattorirekisteriin, joka löytyy osoitteesta www.defi.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *