| KULTTUURI -

Uranuurtaja täyttää 40 vuotta

Yksi 1970-luvun koulu-uudistuksen seurauksista oli, että 70 prosenttia kuvaamataidon tunneista hävisi kouluista. Silloin perustettiin yksityisiä kuvataidekouluja lapsille ja nuorille paikkaamaan syntynyttä puutetta. Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin ensimmäisenä vuonna 1978.

– Kuvataidekoulun perustajatyöryhmän jäsenet kirjasivat esitykseen koulun perustamiseksi, että kuvataidekoulu toimii peruskoulun opetuksen rinnalla. Kuvataidekoulun antamaa opetusta ei siis haluttu ajatella peruskoulun kuvaamataidonopetusta täydentävänä, vaan rinnakkaisena toimintana, sanoo koulun nykyinen rehtori Hannamaija Heiska.

Rehtori Hannmaija Heiska taideteosten keskellä kaupungintalon näyttelyssä.

Kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlaa on tänä vuonna vietetty monin eri tavoin. Juhlanäyttelyn avajaiset olivat 4. lokakuuta ja samalla julkaistiin koulusta kirja.

– Kuvataidekoulu otti koulun perustamisessa mallia musiikkiopistosta, mutta kuvataiteen opetus on luonteeltaan erilaista kuin musiikin opettaminen. Vaikka kuvataidekoulun opetukseen kuuluvat erilaiset visuaalisen ilmaisun tekniikat ja taidehistoria, on kuvataidekoulussa lähtökohtana alusta asti ollut tutkivan oppimisen näkökulma ja oppilaslähtöisyys, hän sanoo.

Kuvataidekouluissa opetus on taidemuodolle luonteenomaisesti vapaampaa kuin musiikkiopistoissa, mutta tulevaisuudessa opiskelijat voivat myös halutessaan tehdä lopputyön.

– Nyt kun siirrymme laajaan oppimäärään lasten ja nuorten kuvataideopetuksessa, oppilaat voivat tehdä lopputyön.

Uusi oppimäärä hyväksyttiin viime kesänä ja otamme sen askelittain käyttöön, Heiska sanoo.  

170-200 oppilasta

Kauniaisten kuvataidekoulu toimii rehtorin mukaan nykyisin Kauniaisten ja naapurikuntien lasten ja nuorten elinvoimaisena oppilaitoksena, joskin juuri nyt oppilasmäärät ovat tasaantuneet ja jopa hieman laskeneet.

Tässä Kirsti Härkösen taideteos…

 

 

Heiska muistuttaa, ettei 1970-luvulla ollut internettiä, sosiaalisia medioita eikä muuta joka kilpaili nuorten huomiosta. Kiinnostus koulua kohtaan on toki vielä suuri, ja hän haluaa mielellään laajentaa toimintaa.

– Meillä pitäisi olla enemmän tiloja, jotta voisimme tarjota enemmän kursseja oikeaan aikaan eli silloin kun koulut loppuvat tai kello 17, kun vanhemmat voivat kyyditä lapsiaan, sanoo Heiska, joka on ollut rehtori vuodesta 2013.

 

…ja tässä Ella Malmelinin teos.

Kaksikielisessä koulussa opiskelee nykyisin 170-200 oppilasta. Kuvataidekouluun ei ole sisäänpääsykokeita, vaan kaikki ovat tervetulleita.

Koulu järjestää myös tilaisuuksia muille kuin omille oppilailleen. Esimerkiksi syyslomalla oli mahdollisuus tutustua moneen taidemuotoon.

 

 

 

 

Lue lisää:

Perustettiin talkoovoimin
Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin 1977 ja se aloitti ensimmäisen lukukautensa syksyllä 1978.

Kuvataidekoulun perustajäseninä ja toimintaa suunnittelevana henkilöinä toimivat  mm. Kauniaisten kulttuurisihteeri Clara Palmgren ja kuvaamataidon lehtori Pirkko Pohjakallio, sairaanhoitaja Eeva Airaksinen, kuvataiteilija Catharina Ryöppy ja Maria Laukka. Hyvin pian mukaan tuli myös valokuvaaja-kuvataideopettaja Irma Rauhala. Rauhala toimi aluksi koulun hallituksessa ja kannatusyhdistyksen puheenjohtajana, sittemmin kuvataidekoulun opettajana ja rehtorina. Rehtorina Rauhala toimi 32 vuotta, ajanjaksolla 1981 – 2013.

Kuvataidekoulussa opiskelee vuosittain 170-200 lasta ja nuorta. Iältään he ovat 4-18 vuotiaita. Opetuksen voi valita joko suomen- tai ruotsinkielisenä.

Juhlavuoden aikana julkaistaan runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kauniaisten kuvataidekoulun historiikki ”KUVIS – 40 VUOTTA NUORI! Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977-2017.” Historiikkia saa ostaa omakustannehintaan syksyllä.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *