| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

VR rättar: Tåg tvingades nödbromsa i Grankulla torsdagen den 25.10

VR:s säkerhetschf Pekka Ahola korrigerar nu fredagens uppgifter om en nödbromsning i Grankulla. Händelsen den 25.10.2018 som beskrevs i Puskaradio har verkligen hänt, säger han nu.

– Ärendet har rapporterats i vårt system nästan omedelbart efter att jag kollade läget på morgonen och därför kände jag inte till händelsen vid intervjutillfället, säger Ahola.

Själva händelsen har i stora drag inträffat så som berättades, men tåget stannade  aldrig, säger Ahola.

– Tre cirka 10 – 13-åriga flickor stod på spåret och tog sannolikt selfies, vilket ledde till att lokföraren började nödbromsa. Efter att han märkte att flickorna hoppat bort från spåret hade han bara bromsat in för att sänka farten. Dessutom hade han naturligtvis använt tågvisslan. Tåget stannade inte på stationen.

VR vill fortfarande betona att tågbanan inte är en lekplats och att obehöriga inte får röra sig där.

– Som jag tidigare konstaterade, det är livsfarligt. Dessutom kan man bli skyldig att betala ersättningar på tiotusentals euro, säger han.

Även på onsdagen (24.10.) tvingades ett tåg sakta och ge en ljudsignal för att varna om ett ankommande tåg på grund av att ett gäng tonårskillar befann sig på banområdet, inte på spåret, men på området nära stationen i Kera.

Vilka hälsningar sänder VR till unga och andra om farorna vid tågbanan?

– Vi har fört kampanjer om det här med bl.a. Trafi, Trafikverket och Aseman Lapset ry-Stationens Barn rf. Dessutom har Trafikverket nyligen publicerat artikeln ”Sju skäl till varför du inte får gå på spåret” på sin sajt. Via den finns två länkar till videoklipp där saken behandlas. VR:s hälsningar finns där och jag rekommenderar varmt att man läser dem och tittar på videofilmerna.

“Selfie voi tappaa…”

https://www.trafi.fi/trafi/ajankohtaista/4789/selfie_raiteilla_voi_tappaa_-_kampanja_muistuttaa_rautateiden_vaaroista

”7 syytä…”

https://www.liikennevirasto.fi/-/7-syyta-miksi-radalla-ei-saa-liikkua#.W9K-pHszapo

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *