| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Elin Qvist från Grankulla är Finlands lucia

Elin Qvist, 19, från Grankulla har valts till Finlands lucia.

 

 

Elin Qvist studerar första året på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och utöver det vikarierar hon ibland som lärare i Granhultsskolan.

– Det känns helt otroligt, säger Elin Qvist, Finlands Lucia 2018. Jag har inte alls hunnit smälta det här ännu. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha blivit vald för det har varit så underbara luciakandidater i år. Alla skulle passa perfekt som lucior. Jag är väldigt ödmjuk för att jag får axla den här rollen i år, säger hon i ett pressmeddelande från Folkhälsan.

Folkhälsan riktar ett stort och varmt tack till alla tio kandidater som ställde upp i luciavalet.

– Alla kandidater gör en stor insats för insamlingen; röstningen står årligen för cirka en femtedel av den totala summan som vi samlar in, säger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund.

Elin Qvist uppskattar luciainsamlingen mycket och tycker att insamlingsändamålet är väl valt.

– Att hjälpa andra är en viktig aspekt av Lucia, säger Finlands Lucia 2018, Elin Qvist. Sedan jag var liten har jag drömt om att en dag få vara med i Luciagänget, inte bara för att få vara med och sjunga de otroligt vackra sångerna, få sprida ljus i en annars väldigt mörk decembervardag och gemenskapen som kommer med luciauppdraget, men även för att få vara en Lucia som sträcker ut en hand åt dem som behöver; de som inte har någon, som känner sig bortglömda, som upplevt sorg och mörker – jag skulle vilja vara deras ljus denna vinter och hjälpa dem hitta värme och gemenskap.

Frontfigur för insamlingen

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen och gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Lucia står för ljus och glädje, men hon är också en påminnelse om att vi kan hjälpa medmänniskor som har det svårt.

Under åren 2014–2018 samlar luciainsamlingen in medel för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Luciainsamlingen gjorde rekord 2017 med 164 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2019. Du kan läsa mer om insamlingen på www.folkhalsan.fi/lucia.

Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns. Delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Elin Qvist kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka torsdagen den 13.12 klockan 17 av professor emeritus Sixten Korkman. Efter det åker luciakortegen genom Helsingfors centrum.

– Det känns helt otroligt, säger Elin Qvist, Finlands Lucia 2018. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *