| YLEINEN - ALLMÄN

Uusi kauppakeskus auki puoli vuotta – Tyhjät tilat huolestuttavat kauppiaita

Kauppakeskuksen uusi osa avattiin yli puoli vuotta sitten, ja gallerian ensimmäisessä kerroksessa on edelleen viisi tyhjää toimitilaa. Tämä huolestuttaa kahta uuden osan kauppiasta Johan Hallbäckiä ja Jorma Österholmia.

– Täällä on mahdollisuuksia. Käytävillä liikkuu paljon ihmisiä ja moni tulee kysymään kuka tiloja vuokraa, mutta ongelmana ovat liian korkeat vuokrat, sanoo Pannacottan yrittäjä Johan Hallbäck.

He uskovat, että galleriaan tulisi enemmän asiakkaita, jos siellä olisi enemmän yrittäjiä.

– Meillä oli suuret odotukset, mutta täällä on todella rauhallista. Ymmärrettävästi kesäkuussa ja heinäkuussa on rauhallista, mutta sama on jatkunut. Viisi viime kuukautta ovat olleet hiljaisimpia 52:n vuoteni aikana, sanoo Jorma Österholm Kello ja Kullasta.

Jorma Österholm (vas.) ja Johan Hallbäck.

Hallbäck valittiin lokakuussa uudelleen kauppakeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi. Hän kokee, ettei kauppiaita kuunnella keskusteluissa kauppakeskusta hallinnoivan Newsecin kanssa.

– Ongelma on, ettei mitään tapahdu, vaikka yhdistys koko ajan ottaa esille asioita. Emme saa vastauksia Newseciltä, hän sanoo.

Mitkä terveiset teillä on heille ja kauppakeskuksen omistajille?

– Vuokra on liian korkea. Jos he eivät halua laskea vuokraa, heidän pitäisi keksiä systeemi, joka houkuttelee vuokralaisia, esimerkiksi 3–6 kuukautta ilman vuokraa, sanoo Hallbäck.

Johan Hallbäck ja Jorma Österholm toivovat enemmän yrittäjiä kauppakeskukseen. He myös haluaisivat galleriasta viihtyisämmän.

Enemmän tietoa

Heidän mielestään kaivataan myös enemmän tietoa. Huhtikuussa puhuttiin näyttötauluista ja teippauksista, että pitäisi tehdä paikasta viihtyisämpi.

– Nyt saimme kolmen kuukauden jälkeen penkit, mutta kaikki muu on auki, sanoo Österholm.

Heidän mukaansa asiakkaat haluavat käytävästä elävämmän.

– Viihtyisyyteen voisi panostaa vielä enemmän, Hallbäck sanoo.

– Nyt saimme kolmen kuukauden jälkeen penkit, mutta kaikki muu on auki, sanoo Jorma Österholm.

Toinen ongelma on, että kauppakeskuksessa ei ole yleistä WC:tä. Kauppiaitten mukaan moni vanhempi kävijä ei voi tulla kauppakeskukseen, koska siellä ei ole WC:tä. Vessasta puhuttiin vielä rakennusvaiheessa, vaikka sitä ei luvattu suoraan.

Hallbäckin mukaan nyt sanotaan, ettei ole tilaa.

– Tuntuu hieman hassulta sanoa, ettei täällä ole tilaa, kun niin moni toimitiloista on tyhjänä, hän sanoo.

Uskovat kauppakeskukseen

Molemmat ovat kuitenkin toiveikkaita ja uskovat kauppakeskukseen. Siellä on paljon ilmaisia parkkipaikkoja, ruudut ovat suurentuneet ylätasolla ja ensi vuonna alatasanteen pysäköintipaikat rakennetaan uudelleen. Kiitos K-Supermarketin kauppakeskuksessa on, heidän mukaansa, myös muille kauppiaille joka päivä enemmän mahdollisia asiakkaita kuin aikaisemmin.

– Aluetta on rakennettu jatkuvasti 13 vuoden ajan, ja siksi varmaan osa asiakkaista on hävinnyt. Tänne on ollut vaikea tulla mutta ei enää. Vetoan kaikkiin kauniaislaisiin: käyttäkää palveluja niin kauan kuin niitä on. Sen jälkeen on myöhäistä valittaa, Hallbäck sanoo.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Näin vastaa Newsec

VIEREISESSÄ jutussa kauppiaat esittävät kritiikkiä kauppakeskusta hallinnoivaa Newseciä kohtaan. Pyysimme Newseciä vastaaman arvosteluun ja näin vastasi Hanna Santasalo, Head of Leasing & Retail, sähköpostitse KG:n kysymyksiin.

Onko vuokrataso liian korkea?

Vuokrausneuvottelut ehtoineen kokonaisuudessaan ovat tapauskohtaisia ja ne käydään aina kunkin vuokralaisen kanssa erikseen. Vuokratasossa haetaan kokonaisuus ja markkinataso huomioiden parasta mahdollista ratkaisua yhdessä kiinteistön omistajan, meidän kauppakeskusmanagerin ja vuokralaisen välillä.

Kauppiaat ovat sitä mieltä, että pitäisi keksiä konsepti, joka houkuttelee vuokralaisia, esimerkiksi 3–6 kuukautta ilman vuokraa. Onko se mahdollista?

Kuten edellä on todettu, vuokrausneuvottelut ehtoineen ovat aina osapuolten välisiä luottamuksellisia keskusteluja ja neuvottelukokonaisuus käsittää tapauskohtaisesti useita elementtejä, joista esimerkkinä normaalin markkinakäytännön mukaan mahdolliset vuokravapaat kuukaudet.

Kauppiaat kokevat myös, ettei heitä kuunnella keskusteluissa Newsecin kanssa. Miten kommentoit?

Kauppiaiden kanssa käydään keskustelua sähköpostitse ja puhelimitse sekä säännöllisissä yrittäjäyhdistysten kokouksissa. Newsec kauppakeskusmanagerina käy läpi yrittäjäyhdistysten toiveita yhdessä kiinteistön omistajan kanssa, joka viime kädessä tekee kauppakeskusta koskevat investointipäätökset.

Viihtyisyyteen voisi panostaa vielä enemmän, he sanovat. Oletko samaa mieltä?

Kauppakeskukselle viihtyisyys on erittäin tärkeä elementti. Kauppakeskukseen on tehty jo joitakin viihtyisyyteen liittyviä muutoksia ja näissäkin asioissa keskustelemme avoimesti yrittäjäyhdistyksen kanssa. Viihtyisyyteen liittyvistä investoinneista keskustelemme yhteistyössä kiinteistön omistajan kanssa, joka tekee näistä päätökset laadittujen esitysten perusteella.

Kauppakeskuksessa ei ole yleistä WC:tä. Yrittäjien mukaan moni vanhempi kävijä ei voi tulla kauppakeskukseen, koska siellä ei ole WC:tä. Voidaanko asialle tehdä jotain?

Yleisö-WC:n sijoittamisvaihtoehtoja tutkitaan vapaana olevien liiketilojen käyttötarkoitus – ja muutostöiden yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *