| KAUPUNKI - STADEN

Högtidligt då fjärdeklassarna firade självständigheten

Det var en högtidlig stämning i luften då fjärdeklassarna från Mäntymäki-skolan och Granhultsskolan måndagen den 3 december stod i rad och väntade på att bli välkomnade till självständighetsfesten i Granhultsskolan av stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi och stadsdirektör Christoffer Masar.

Aino Lehtovaara och Oskar Heikkonen från Mäntymäki.

Sammanlagt var 140 elever på plats. En av dem som såg fram emot kvällen var Aino Lehtovaara från Mäntymäki-skola.

– Det känns roligt, men lite nervöst är det, konstaterade hon strax före intåget.

Veronica Rehn-Kivi sade i sitt tal till eleverna och föräldrarna att det är en fin och ganska ny tradition att ordna självständighetsfester runtom i landet för alla fjärdeklassare. Enligt henne är det trevligt att en fest ordnas också i Grankulla.

– Det betyder att alla elever åtminstone en gång under skoltiden får vara med om en alldeles speciell tillställning för att fira att vi får leva i ett fritt land, sade hon.

Hon konstaterade också att den här festen säkert är roligare än slottsbalen.

–  Fast jag som riksdagsledamot redan två gånger har varit med på presidentens glammiga självständighetsbal, är jag övertygad om att vi har det både roligare och mindre trångt här på vår fest ikväll. En fest att minnas länge, sade Veronica Rehn-Kivi.

Saft och sachertårta.

Festen firades nu för fjärde året. Vartannat år ordnas festen vid Mäntymäki och vartannat år vid Granhulstskolan. Christoffer Masar tycker att det är jättetrevligt att tillställningen är tvåspråkig.

– En av de finaste grejerna med det här är att det är en gemensam fest. Oftast firar skolorna skilt för sig, men när det handlar om Finlands självständighet firar alla tillsammans, säger Masar.

Den traditionella självständighetsdansen ordnas av föräldraföreningarna i Granhultsskolan och Mäntymäki-skolan. Efter välkomstceremonin och korta tal från stadens sida var det dags för dans. På programmet stod bl.a. även musik av duon Tristan Lindgren och Tuuli Mäkiö, från Grankulla Musikinstitut. Festen avslutades med sachertårta och saft och kaffe.

 

Malin Gustafsson från Granhultsskolan och Kaapo Tusa från Kyrkslätt dansar. De tävlar tillsammans i dans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *