| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Flyygeli 1800-luvulta työllistää paluumuuttajaa

Yrittäjä Babsi Blomster muutti takaisin Kauniaisiin kolmen Porvoossa vietetyn vuoden jälkeen. Hänen yrityksensä Blomsters Möbler toimii Finnoossa Espoossa, mutta hän etsii uutta liiketilaa, mielellään kotikaupungista Kauniaisista.

Tällä erää Babsi Blomster ei työstä mitä tahansa tavallista huonekalua. Hän on viime kuukaudet uhrannut monta tuntia 1800-luvun flyygelin entisöintiin. Bösendorfer-merkkisen flyygelin omistaa pianisti Emil Holmström, joka on aiemmin työskennellyt pianonsoiton opettajana Kauniaisten Musiikkiopistossa. Flyygeli on hänen uusi silmäteränsä.

– Tuttava löysi sen Unkarista. Se on ainutlaatuinen, niitä on ehkä neljä Suomessa, ja se oli hirvittävän huonossa kunnossa, kun tuttavani löysi sen vuosi sitten, Emil kertoo.

Tältä näytti ennen työn alkua. Olisin
mielelläni säästänyt puuviilun, mutta
vahingot olivat liian suuret, sanoo
Babsi. (Kuvaaja: Babsi Blomster)

Flyygeli on valmistettu vuonna 1882. Babsi Blomsterin mukaan sen voi ajoittaa, koska siinä on eri merkintöjä puussa. Flyygeli saa nyt uuden elämän. Pianonikkarit Helsingissä entisöivät soitinosan ja Babsi korjaa kuoren.

– Keskustelin ensin Pianonikkareiden kanssa, saako soittimesta soittokelpoisen ja kyllä, se onnistuu. Sitten aloin pohtia, mitä tekisimme kaikelle muulle. Vesi oli vahingoittanut kaikkea ja puuviilu oli haljennut, Emil kertoo.

Silloin hän otti yhteyttä Babsiin, joka nyt on työskennellyt flyygelin kimpussa puoli vuotta.

– Periaate on, että yritämme entisöidä sen vanhoilla menetelmillä. Se on liimattu eläinperäisellä liimalla, petsattu vesipetsillä ja lakattu sellakalla, jota käytettiin 1700-luvulla. Yritämme tehdä tämän taiteen kaikkien sääntöjen mukaan, hän sanoo.

Suurin haaste on ollut kansi, josta hän joutui poistamaan yhden kerroksen viilua kokonaan. Sen hän aikoo korvata päärynäviilulla.

Minne flyygeli sijoitetaan?

– Aion käyttää sitä konserteissa, ehkä jopa Uudessa Paviljongissa, jossa on superhyvä akustiikka. Kun olen saanut käsityksen sen toiminnasta, se ehkä sijoitetaan suureen konserttisaliin, mutta en aio myydä sitä, kun vihdoin olen saanut sen, Emil sanoo.

Asiakkaat ovat täällä

Vanha yksityiskohta, joka tulee olemaan mukana tulevaisuudessakin.

Babsi Blomster on ollut yrittäjä 14 vuotta. Hän on kouluttautunut artesaaniksi Tammisaaressa ja on nyt muuttanut takaisin Kauniaisiin Porvoosta.

– Asiakkaat ovat pääkaupunkiseudulla, ja etsin nyt uutta verstastilaa, mielellään Granista, hän sanoo.

Hän työstää lähes ainoastaan vanhoja huonekaluja.

– Niiden pitää mielellään olla vähintään satavuotiaita, hän naurahtaa.

Onko alalla hyvin työtä?

– Se menee paljon aallottain. Yleensä työtä on pariksi kuukaudeksi. Flyygeliä olen työstänyt puoli vuotta.

Babsi tekee pintakäsittelyt, liimaa ja lakkaa mutta ei verhoile. Sen sijaan hän tekee paljon yhteistyötä Soffanin Jenny Langenskiöldin kanssa, joka järjestää entisöidylle huonekalulle uuden verhoilun.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *