| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Flygel från 1800-talet sysselsätter återflyttare

Småföretagaren Babsi Blomster har nyligen flyttat till Grankulla efter tre år i Borgå. Hon driver sitt företag Blomsters Möbler i Finno i Esbo, men är på jakt efter en ny lokal, gärna i sin hemstad.

För tillfället är det ingen vanlig möbel som Babsi Blomster jobbar med. Hon har under de senaste månaderna satt timme efter timme på att restaurera en flygel från 1800-talet.

Flygeln av märket Bösendorfer ägs av pianisten Emil Holmström, som tidigare jobbat som pianolärare vid Grankulla Musikinstitut. Flygeln är hans nya ögonsten.

Så här såg det ut när arbetet började.
Jag skulle gärna ha sparat faneret,
men skadorna var för stora, säger
Babsi. (Fotograf Babsi Blomster)

– En bekant hittade den i Ungern. Den är mycket unik, finns kanske fyra i Finland, och den var i ett fruktansvärt dåligt skick då min bekant hittade den för ett år sedan, säger han.

Flygeln tillverkades 1882. Enligt Babsi Blomster kan man tidsbestämma den, eftersom det finns olika märkningar på träet.

Nu får flygeln ett helt nytt liv. Instrumentdelen restaureras av Pianonikkarit i Helsingfors, medan Babsi fixar skalet.

– Jag diskuterade först med Pianonikkarit om huruvida instrumentet kan bli spelbart och jo, det kan det. Därefter började jag fundera vad vi ska göra med det övriga. Allt var vattenskadat och faneren sprucken, berättar Emil.

Det var då han tog kontakt med Babsi och hon har nu arbetat med den i ett halvt år.

– Principen är den att vi försöker restaurera den enligt gamla metoder. Den är limmad med animaliskt lim, betsad med vattenbets och lackad med shellack som användes på 1700-talet. Vi försöker göra det här enligt konstens alla regler, säger hon.

Största utmaningen har varit att hon tvingats ta bort ett helt lager faner från locket, som nu ska ersättas med päronfaner.

Var ska flygeln placeras?

– Jag kommer att använda den på konserter, kanske även i Nya Paviljongen som har superbra akustik. Efter att jag fått en uppfattning om hur den fungerar kanske den placeras i en bra konsertsal, men jag säljer den inte när jag äntligen har fått den, säger Emil.

Kunderna finns här

En gammal detalj som får hänga med även i framtiden.

Babsi Blomster har drivit sitt företag i 14 år. Hon är utbildad artesan från Ekenäs. Hon har nu flyttat tillbaka hit från Borgå.

– Kunderna finns i huvudstadsregionen och jag är nu på jakt efter en ny verkstad, gärna i Grani, säger hon.

Hon jobbar nästan enbart med gamla möbler.

– De ska helst vara minst 100 år, skrattar hon.

Finns det bra med jobb i branchen?

– Det går hemskt mycket i vågor. Det finns normalt jobb för ett par månader framåt. Flygeln har jag jobbat med i ett halvt år, säger hon.

Babsi ytbehandlar, limmar och lackar, men tapetserar inte. Hon samarbetar istället mycket med med Jenny Langenskiöld på Soffan, som ser till att den restaurerade möbeln får nytt tyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *