| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ilmastokysymykset isossa roolissa Kauniaisten lukion vaalitentissä

Vaalikevät potkaistiin kunnolla käyntiin maanantaina (14.1) Kauniaisten lukiossa kun lukiolaiset tenttasivat kymmenen ehdokasta ajankohtaisista teemoista.

Paikalla olivat kansanedustajat  Arja Juvonen (Perussuomalaiset), Veronica Rehn-Kivi (RKP) ja Timo Harakka (SDP) sekä ehdokkaat Henrik Vuornos (Kokoomus), Mikko Kiesiläinen (Vihreät), Kyösti Suokas (Vasemmistoliitto), Martin Stenberg (KD), Inna Kallioinen (Keskusta) ja Tiina Ahva (Sininen tulevaisuus).

Mukaan oli järjestäjien mukaan lupautunut myös Hjallis Harkimo (Liike Nyt), mutta hän ei saapunut paikalle.

– Sääli. Olisin mielelläni kuullut lisää Hjalliksen uudesta liikkeestä, totesi abiturientti Jiri Avila tilaisuuden jälkeen. Hän juonsi vaalitentin tilaisuuden koulutoverinsa Paavo Nurmisen kanssa.

Ryhmäkuva. Ylärivissä vasemmalta Henrik Vuornos, Kyösti Suokas, Mikko Kiesiläinen, Veronica Rehn-Kivi, Arja Juvonen, Tiina Ahva, Timo Harakka, Inna Kallioinen ja Martin Stenberg. Alarivissä järjestäjät vasemmalta Jiri Avila, Paavo Nurminen, Vilma Törö, Elna Kanerva ja Onerva Tuominen.

Poliitikot saivat vastata kyllä/ei – kysymyksiin, mm. pitäisikö lihan verotusta lisätä, pitäisikö ruotsin opiskelu muuttaa vapaaehtoiseksi, pitäisikö Alkon monopoli purkaa ja pitäisikö kannabis laillistaa. Viimeksi mainittu kysymys oli ainut, joka tuotti spontaanin huutoreaktion oppilaiden kesken salissa. Kukaan osallistujista ei halunnut laillistaa kannabista.

Kysymyksien lisäksi agendalla oli kolme suurempaa teemaa – ilmastonmuutos, opinnot ja kuinka saada nuoriso aktiiviseksi politiikassa. Oppilaat saivat myös tentin aikana lähettää kysymyksiä sms:llä ja niitä tuli Avilan mukaaan paljon.

Yksi yleisökysymys koski Kauniaisten lukiolaisten ilmastolakkoa, joka sai laajaa ymmärrystä.

– Mielestäni oli todella hienoa ja kun minulta kysyttiin olisinko itse osallistunut sellaiseen silloin kuin itse kävin koulua, niin ehdottomasti! Nuoret, tulevaisuus on teidän ja ilmasto ja ilmastonmuutos ovat ehdottomasti teidän asioitanne, ja tuen sitä täysin, totesi Veronica Rehn-Kivi, joka on myös Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Jiri Avila oli tentin jälkeen tyytyväinen tilaisuuteen.

– Meni yllättävän hyvin. Saatiin melkein kaikki kysymykset kysyttyä ja tuli hyvä keskustelu, hän sanoo.

Ensimmäinen kerta äänestämään

Hän on itse todella iloinen kun nyt pääsee nyt äänestämään ensimmäisen kerran.

– Olen 10-vuotiaasta asti katsonut eduskuntavaali – ja presidentinvaalilähetykset. Kyllä tämä on iso päivä, että pääse itse vaikuttamaan, hän sanoo.

Jiri Avilan ja Elna Kanervan mielestä on tosi iso juttu, että pääsevät nyt äänestämään vaaleissa.

Äänestäminen on iso juttu myös Elna Kanervalle, joka kuluu oppilaskunnan hallitukseen joka järjesti tilaisuuden. Kun kysytään mikä on tärkein kysymys nyt vaalien alla hän vastaa:

– Sote-uudistus. Nyt pitäisi saada sellaiset puolueet hallitukseen, että uudistus voidaan viedä läpi, koska se vie resursseja ja aikaa. Ja toinen iso kysymys on ilmastonmutos, se on ehdottomasti tosi tärkeää, sanoo Elna Kanerva, joka on myös Kauniaisten nuorisovaltuuston jäsen.

Jiri Avila nostaa talouskysymykset etusijalle.

– Olen itse tosi kiinnostunut taloudesta, ja ehkä isoimmat kysymykset liittyy just siihen, että miten Suomen talous saadaan kuntoon ja velkaantuminen pysähdytettyä, hän sanoo.

Mikäli haluat katsoa vaalitentin kokonaisuudessan voit tehdä sen täällä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *