| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Klimatfrågor spelade stor roll i Kauniaisten lukios valutfrågning

Valvåren sparkades igång ordentligt i det finska gymnasiet Kauniaisten lukio måndagen den 14.1 när gymnasisterna frågade ut tio kandidater om aktuella teman.

I utfrågningen deltog riksdagsledamöterna Arja Juvonen (Sannf), Veronica Rehn-Kivi (SFP) och Timo Harakka (SDP) samt kandidaterna Henrik Vuornos (Saml), Mikko Kiesiläinen (Gröna), Kyösti Suokas (VF), Martin Stenberg (KD), Inna Kallioinen (C) och Tiina Ahva (Blå framtid).

Meningen var enligt arrangörerna att även Hjallis Harkimo (Rörelse nu) skulle ha deltagit, men han var inte på plats.

– Det var synd för jag skulle gärna ha hört mer om Hjallis nya rörelse, sade abiturienten Jiri Avila efteråt.

Avila var tillställningens konferencier tillsammans med skolkompisen Paavo Nurminen.

Gruppfoto. I övre raden från vänster: Henrik Vuornos, Kyösti Suokas, Mikko Kiesiläinen, Veronica Rehn-Kivi, Arja Juvonen, Tiina Ahva, Timo Harakka, Inna Kallioinen och Martin Stenberg. I nedre raden från vänster: Jiri Avila, Paavo Nurminen, Vilma Törö, Elna Kanerva och Onerva Tuominen.

Politikerna fick svara ja/nej på frågor om bland annat kött borde beskattas hårdare, studierna i svenska bli frivilliga, Alkos monopol borde slopas och cannabis borde legaliseras.

Den sista frågan var den enda som gav upphov till spontana rop av eleverna i publiken. Ingen av deltagarna vill legalisera cannabis.

På agendan fanns tre större teman: klimatförändring, studier och hur aktivera ungdomar i politiken. Eleverna fick ställa frågor per sms under utfrågningen och sådana kom det också många av, enligt Avila.

En av publikfrågorna gällde Grankullagymnasisternas klimatstrejk och den fick förståelse på bred front.

– Jag tycker det var verkligen fint gjort och när jag fick frågan om jag själv skulle ha deltagit i en sådan när jag gick i skolan så är svaret absolut ja! Ungdomar, framtiden är er. Klimat och klimatfrågor är absolut era och jag stödjer strejken fullt ut, sade Veronica Rehn-Kivi (SFP), som också är ordförande för stadsstyrelsen i Grankulla.

Jiri Avila var efteråt nöjd med utfrågningen.

– Det gick överraskande bra. Vi ställde nästan alla frågor och fick till stånd en bra diskussion, säger han.

Röstar första gången

Han är glad över att nu få rösta för första gången.

– Jag har sedan jag var tio tittat på sändningarna från riksdags- och presidentvalet. Det är nog en stor dag när jag själv får vara med och påverka, säger han.

Att rösta i riksdagsvalet är stort för Jiri Avila och Elna Kanerva.

Att rösta är stort även för Elna Kanerva, som hör till studentkårens styrelse, som ansvarade för arrangemanget. Hennes svar på frågan vilken fråga är viktigast inför valet är:

– Vårdreformen. Nu borde vi få in sådana partier i regeringen så att reformen kan genomföras eftersom den tär på resurser och tid. En annan stor fråga är klimatförändringen, det är absolut jätteviktigt, säger Elna Kanerva, som också är medlem av Grankulla ungdomsfullmäktige.

Jiri Avila tycker ekonomiska frågor är viktiga.

– Jag är verkligen intresserad av ekonomi och de största frågorna anknyter just nu kanske till hur Finlands ekonomi fås på fötter och skuldsättningen stoppas, säger han.

Vill du se hela utfrågningen kan du göra det här

 

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *