| YLEINEN - ALLMÄN

Joukkuepeliä keittiössä ja jalkapallokentällä

Miten löytää vastapaino vaativaan ja aikaavievään työhön? Harrastuksen kautta. Harrastuksen, joka vaati yhtä kokonaisvaltaista asennetta. Tämä on vapaa-ajallaan jalkapallovalmentajana toimivan huippukokki Pekka Terävän resepti. Hän yrittää olla sataprosenttisesti läsnä sekä työssään että vapaa-ajallaan.

Pekka Terävä on ravintola-alan monitaituri, ja hänellä on muun muassa Michelin-palkittu Olo. Hän on myös ollut aktiivinen Suomen kokkimaajoukkueessa, palkittu vuoden kokkina ja saanut kansainvälisiä palkintoja.

Hänen toinen intohimonsa on jalkapallo. Hän pelaa ikämiesten jalkapalloa ja on GrIFK:n junioripelaajien maalivahtivalmentaja.

– Haluan, että vastapaino löytyy jostain ihan täysin toisesta tekemisestä. Itse keittiötyöhän on rentouttavaa ja mukavaa, mutta aikatauluttaminen ja kaikki valmistelut luovat stressiä. Nautin aina, kun menen poikien kanssa kentälle, siinä mieli vapautuu ihan toisella tavalla ja huomaa, että rentoutuu ja nauttii.

– Olen hyvä siinä, että livistän heti, kun on mahdollisuus ja käytän ajan hyväksi jalkapallon puolella.

Viime vuonna hän valmensi yhdessä Vesa Nuoralan, Daniel Stevensin ja Harri Stenlundin kanssa neljää vanhempien junioreiden joukkuetta. Kausi oli tuloksiltaan täysosuma, mutta ei ollut helppoa saada aika riittämään.

Pekka Terävä liittyi GrIFK:n toimintaan muutama vuosi sitten. Hänen mielestään Kauniaisten jalkapallo voi hyvin ja puitteet ovat hyvät, mutta peräänkuuluttaa lisää yhteyksiä edustusjoukkueen ja juniorien välillä.

– Tämä kausi oli haastava, yli 80 peliä kauden aikana. Jos joku ajattelee ryhtyä vastaavaan, niin sanoisin ettei kannata, on aika kova homma. Koko ajan aikamoista narulla kävelemistä aikataulujen kanssa. Mutta selvittiin ja lopputulos oli hyvä.

Tavoite: Positiivinen kierre

Pekka Terävä on pelannut jalkapalloa pienestä pitäen, ja eteni aina TPS:n edustusjoukkueeseen asti. Suuri läpimurto kuitenkin jäi saavuttamatta. Ravintolamaailmassa hän on päässyt pidemmälle, ja hän on aktiivisesti tehnyt työtä nostaakseen Suomen mainetta ruokamaana.

– Meillähän on tekemisen taso aivan järjettömän kova, meidän tähtipaikat kestää hyvin vertailua Keski-Euroopan vastaaviin ravintoloihin, ja kokkikisoissa menestys on ollut äärettömän kovalla tasolla. Mutta ruokamaana meistä ei tiedetä. Tämä on iso viesti, mitä olen yrittänyt viedä eteenpäin 30 vuotta.

Pekka Terävän uusin projekti on ravintola Nude, joka keskittyy viinin ja ruoan yhdistämiseen.

Hän näkee useita yhtäläisyyksiä huippuravintolan ja jalkapallojoukkueen työssä.

– Se mistä opit, on virheen kautta. Virheiden kautta oppimisprosessi etenee. Mutta meidän kulttuurissa virhe on usein hyvin dramaattinen, pitäisi olla päinvastoin – virhe on se mistä ammennetaan, koska se on esimerkki siitä, miten me voidaan parantaa.

Maalivahtioppilailleen Pekka Terävä korostaa kokonaisuuden näkemistä sen sijaan, että keskittyy yksittäisiin suorituksiin. Häntä kiehtoo ennen kaikkea henkinen puoli ja joukkuepeli. Todella ratkaiseva tekijä sekä keittiössä että jalkapallokentällä on luoda onnistumisen kierre.

– Jos katsotaan jalkapallon mahtimaata Saksaa, niin eihän ne taidot ole hävinneet mihinkään. Kysymys on siitä, että onnistumisen kierrettä ei ole syntynyt.

– Joukkue-urheilu vaatii sen. Kun yksilö hoitaa oman tonttinsa ja onnistuu siinä, niin se tarttuu seuraavaan, seuraavaan ja seuraavaan. Se on joukkueurheilun ja yksilöurheilijan iso ero. Se on isompi kokonaisuus.

 

Pekka Terävä

Suosikkiruoka: Kauden mukaan. Tammikuussa made, madekeitto vie kielen mennessään!

Suosikkiseura: TPS, Hammarby, Ipswich.

Suosikkipelaajat: Mosa ja Leroy Sané. Siinä on kaksi mielenkiintoista ja lahjakasta nuorta kaveria, jännä nähdä missä menevät viiden vuoden kuluttua.

Jalkapallouran kohokohta: Ystävyydet vuosien takaa, jotka ovat kantaneet tähän päivään asti.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *