| YLEINEN - ALLMÄN

Lagspel i köket och på fotbollsplanen

Hur balansera upp ett fordrande och tidskrävande jobb? Genom en hobby som kräver en lika helhjärtad inställning. Det här receptet bjuder toppkocken Pekka Terävä på som är fotbollstränare på fritiden. Han försöker vara hundraprocentigt närvarande både på jobbet och fritiden.

Pekka Terävä är en mångsysslare inom restaurangbranschen och står bland annat bakom den Michelinbelönade restaurangen Olo. Han har också varit aktiv i Finlands kocklandslag, belönats som årets kock och fått internationella utmärkelser.

Pekka Terävä gick med i GrIFK:s verksamhet för några är sedan. Han säger att fotbollen i Grankulla mår bra och att förhållandena är i skick, men efterlyser mer kontakt mellan representationslaget och juniorerna.

Den andra stora passionen i hans liv är fotbollen. Förutom att han själv spelar veteranfotboll är han aktiv i GrIFK:s juniorfotboll som målvaktstränare.

– Jag vill ha en motvikt som utgörs av något helt annat. Jobbet i köket är ju avkopplande och roligt, men alla tidtabeller och förberedelser skapar stress. Jag har alltid njutit av att vara på fotbollsplanen och märker att det hjälper mig att koppla av.

– Jag är skicklig i att smita då jag får en chans till det och använder den tiden till fotboll.

I fjol tränade han fyra lag i de äldre juniorerna tillsammans med Vesa NuoralaDaniel Stevens och Harri Stenlund. Säsongen var en jackpot resultatmässigt sett men att få tiden att räcka till var inte det lättaste.

– Det var en utmanande säsong med över 80 matcher. Om någon överväger att ta sig an ett liknande paket så kan jag inte rekommendera det. Det var en svår balansgång, men det gick vägen och slutresultatet blev bra.

Målet: En positiv spiral

Pekka Terävä har spelat fotboll sedan han var liten och avancerade ända till TPS representationslag under sin aktiva karriär, men det stora genombrottet uteblev. I restaurangvärlden har han nått längre och har jobbat aktivt för att höja Finlands anseende som matland.

– Vi är på en mycket hög nivå, våra stjärnrestauranger är minst lika bra som motsvarande restauranger i Centraleuropa och i kocktävlingarna har vi klarat oss väldigt bra. Men som matland är vi inte kända. Det här är något jag jobbat för i 30 år.

Pekka Teräväs nyaste projekt är restaurangen Nude som fokuserar på kombinationen
av vin och mat.

Han ser många likheter mellan jobbet i en topprestaurang och i ett fotbollslag.

– Vi lär oss ofta via våra misstag, de sätter fart på inlärningsprocessen. Men i vår kultur har vi en ganska dramatisk syn på misstag, det borde vara tvärtom – misstagen sporrar oss genom att ge exempel på var vi kan förbättra.

För sina målvaktsadepter betonar Pekka Terävä vikten av att se helheten i stället för att fokusera på enskilda prestationer. Han fascineras framförallt av den mentala biten och lagspelet. En helt avgörande aspekt både i köket och på fotbollsplanen är att lyckas skapa en positiv spiral.

– Om vi tar Tysklands landslag som exempel, inte har de förlorat sin förmåga att spela fotboll. Men de har inte fått till en positiv spiral.

– Det är ett måste i lagidrotten. När en individ sköter sin uppgift och lyckas så smittar det av på nästa och nästa och nästa. Det här är skillnaden mellan lagsporter och individuella grenar, det handlar om större helheter.

 

Pekka Terävä

Favoritmat: Enligt säsongen. I januari lake, laksoppa är fantastiskt gott!

Favoritklubb: TPS, Hammarby, Ipswich.

Favoritspelare: Mosa och Leroy Sané. Två begåvade unga spelare. Intressant att se var de är om fem år.

Höjdpunkt från fotbollskarriären: De vänskapsband som uppstått under årens lopp och som hållit till denna dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *