| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Lakimuutoksen jälkeen ajokortti joustavammin

Enemmän vaihtoehtoja, joustavampi opetus ja uudenaikaisempia opetusmenetelmiä. Uusi ajokorttilaki näyttää toimivan hyvin, vaikka etukäteen jotkut olivat huolissaan muun muassa liikenneturvallisuudesta.

Heinäkuussa voimaan tullut uudistus tarkoittaa lyhyesti, että opetuksen pakolliset osat ovat vähentyneet mutta samalla ajokokeen vaatimukset ovat koventuneet. Kauniaisten CAP-autokoulun liikenneopettajan Santtu Sarlinin (kuvassa) mukaan on tämän takia seurattava oppilaan kehitystä tarkasti ja oltava realistinen.

– Käymme koko ajan läpi edistysaskelia oppilaan kanssa. Tunnin jälkeen pohdimme myös, jos tunti meni hyvin tai ei. On halvempaa ja parempi ottaa yksi ylimääräinen opetustunti kuin varata uusia tunteja epäonnistuneen ajokokeen jälkeen.

Sarlin on liikennekoulussa opettamassa 18-vuotiasta Cassandra Lindholmia (kuvassa). Lindholm on noin kuukauden jälkeen jo loppusuoralla silloin kun tavataan. Hänen mukaansa tahti on ollut aika intensiivinen, mutta se on sopinut hänelle hyvin.

Cassandra Lindholm sanoo, ettei oppiminen äidin tai isän kanssa ikinä ollut vaihtoehto.
– Luulen, että näin on parempi minun kannaltani, ehkä kaikki ei olisi mennyt kovin hyvin vanhempien kanssa. On parempi oppia jonkun kanssa, joka osaa ja jolle en voi huutaa, hän sanoo ja nauraa.

– Minulla on aika kiire ja täytyy oppia nopeasti. Toisella tunnilla ajoimme jo Tapiolassa, ja silloin en ollut ennen ikinä edes istunut ratin takana!

Hän on valinnut paketin, johon kuuluu neljä tuntia ajosimulaattorissa.

– Opin vaihteen käytön tässä, Cassandra sanoo ja istahtaa simulaattoriin. Mutta ei se ole ihan sama, sitä on ehkä hieman vähemmän varovainen kuin autossa.

Laki edellyttää ajo-opetuksen lisäksi teoriaa ja riskien opetusta. Teoriaosuuden oppilaat hoitavat yleensä itse kotona tietokoneen ääressä.

– Luettavaa on paljon ja siinä annetaan oppilaille enemmän vastuuta. Emme pidä heitä enää kädestä kiinni, ja nyt pallo on heillä, sanoo Santtu Sarlin.

Kauniaisissa liikenne on haasteellista

Vaikka nykyään voi saada ajokortin vähemmällä ajotuntimäärällä, eivät muutokset CAP:in aluejohtajan Markus Vanhalan mukaan käytännössä ole olleet kovin suuret. Kauniaisissa monet asiakkaat ovat turvallisuus- ja laatutietoisia ja ovat alusta pitäen varautuneet suurempaan ajotuntien määrään. Sitä paitsi paikallinen liikenne tekee ajokokeesta vaikeamman.

Markus Vanhalan mukaan on liian aikaista
arvioida, onko kokeessa hylättyjen määrä
suurempi kuin ennen.

– Täällä on haastava liikenneympäristö, jos verrataan vaikka pienempiin paikkakuntiin, sanoo Vanhala, ja viittaa yhdistelmään kaupunkiliikenne, kehätiet ja Turunväylä, jotka ovat jokapäiväistä Kauniaisten autoilijoille.

Yksi uudistuksen parannuksista on keskimääräinen hinnanalennus – monesti jopa satoja euroja. Hinta on tärkeä, mutta ei ratkaiseva tekijä.

– Ajokortti hankitaan edelleen tarpeeseen, riippuu milloin se tarve tulee. Osalla se tulee vasta, kun lapset on saatu ja huomataan, että arki ei pyörikään ilman autoa.

Yksi olennaisista muutoksista on, että ajokoetta on laajennettu. Markus Vanhalan mukaan on liian aikaista arvioida, onko kokeessa hylättyjen määrä suurempi kuin ennen. Mutta yhden konkreettisen asian hän toki on huomannut: huomattavasti useampi ei lakimuutoksen jälkeen läpäise mopokortin teoriaosaa, joka nyt on vaikeampi. Toinen muutos on, että kiinnostus opetusluvan hankkimiseen on kasvanut huomattavasti lain voimaantulon jälkeen.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *