| KAUPUNKI - STADEN

Nova nostaa kouluintoa

Rauhallisempaa ja parempi ilmapiiri luokassa. Oppilaat ovat niin innoissaan, että tuskin malttavat odottaa tunnin alkamista. Tämä ja paljon muuta on koulukoira Novan ansiota Kauniaisten ruotsinkielisessä yläkoulussa Hagelstamska skolanissa.

On perjantaiaamupäivä ja luokka 7F valmistautuu maantieteen kokeeseen. Oppilaat viittaavat innokkaasti, kun opettaja Lili Lindvall esittää kysymyksiä. Vähintään yhtä innostuneita he ovat, kun koulukoira Nova tulee heidän luokseen hellittäväksi tai leikkimään.

Nova oli leikkisällä tuulella, kun Kaunis Grani vieraili Hagelstamska skolanissa. Emma Harsunen ja Clara Nymark leikkivät koiran kanssa. Heidän ympärillään vasemmalta Ellen Wickholm (selkä kameraa päin), Kevin Doepel, Lucas Kullberg, Kevin Nikander ja Emma Pimenoff.

– Koulukoira on hauska, koska jos on ollut huono päivä ja sen jälkeen on tunti Novan kanssa, niin sitä ilahtuu heti. On kiva leikkiä sen kanssa tunnilla, sanoo Emma Harsunen.

Hänen kaverinsa Clara Nymark on samaa mieltä. He kertovat, että koiran takia he ovat innokkaampia menemään tunnille. Kummallakaan ei ole koiraa kotona ja siksi Nova on erityisen rakas.

– Se on melkein kuin oma koira, he sanovat.

Auttaa levottomia lapsia

Nova on 1,5-vuotias kultainennoutaja. Hän tuli nelikuisena pentuna ensimmäistä kertaa kouluun emäntänsä kanssa. Nyt Nova on ollut jo toista vuotta koulukoirana ja tottunut ympäristöön ja ihmisiin.

– Nova antaa seuraa, luo myönteisen ilmapiirin, ja sen takia on ehkä hauskempaa tulla tunnille. Usein oppilaat tulevat luokkaan jo välitunnilla, ja he ovat todella pettyneitä, jos Nova ei ole mukana, Lili Lindvall sanoo.

– Koira luokassa on erityisen hyödyllinen oppilaille, joilla on keskittymisvaikeuksia. Sen sijaan, että he häiriköivät, heillä on jotain sallittua tekemistä, ja he voivat nousta ylös ja hellitellä koiraa. Novan ansiosta oppilaat liikkuvat myös enemmän välitunneilla, sillä koira on harvoin yksin, kun se on koulupihalla.

Käytännön hyöty

Tunnit, joille Nova osallistuu, voivat hieman vaihdella. Joskus oppilaat ja Nova innostuvat niin, että Lindvallin on käskettävä heitä rauhoittumaan. Toisinaan Novaa väsyttää, ja hän paneutuu lattialle makaamaan nukkuakseen.

Opettaja Lili Lindvall ja koulukoira Nova.

Lindvall opettaa maantiedettä ja biologiaa, ja Nova osallistuu ainoastaan hänen tunneilleen ja aina samassa luokkahuoneessa. Näin allergiset oppilaat eivät häiriinny koirasta koulussa.

Koulukoiria on erilaisia. Joissakin alakouluissa on lukukoiria, joista on hyviä tuloksia.

– Ideana on, että joku kuuntelee ilman että arvioi ääneen lukemista. Ne joita pelottaa, ja jotka ovat heikkoja lukijoita, voivat kehittyä, kun he saavat lukea jollekulle joka vain kuuntelee.

Novalla ei ole mitään tällaista erityisosaamista, vaan sen pääasiallinen tehtävä on myötävaikuttaa hyvään ilmapiiriin. Tästä on jopa todisteita.

– Tutkimus osoittaa, että eläinten kanssa oleminen rauhoittaa. Silloin vapautuu oksitosiini-hormonia, joka rauhoittaa, Lindvall sanoo.

Erityisesti teini-ikäisille koskettaminen ja halaaminen voivat olla tärkeitä. Nova on saanut myönteistä palautetta oppilailta ja vanhemmilta.

– Rotu on ihmisrakas, ja Nova on todella tyytyväinen kaikkiin oppilaisiin. Ainoat kerrat, kun se voi haukkua, on kun joku tuntematon aikuinen tulee luokkaan. Silloin se suojelee omaa laumaansa!

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *