| KAUPUNKI - STADEN

Skolmotivationen på topp med Nova i klassrummet

En lugnare atmosfär, bättre stämning i klassen och elever som är så entusiastiska att de knappt kan vänta på att timmen ska börja. Allt det här och mycket mer bidrar skolhunden Nova med i Hagelstamska skolan.

Det är fredag förmiddag och klass 7F förbereder sig inför ett prov i geografi. Eleverna markerar ivrigt när läraren Lili Lindvall ställer frågor. Minst lika ivriga blir de när skolhunden Nova kommer fram till dem för att kela eller leka.

Nova var på lekfullt humör när Kaunis Grani besökte Hagelstamska skolan. Emma Harsunen och Clara Nymark leker med Nova. Omkring dem, från vänster: Ellen Wickholm (ryggen mot kameran), Kevin Doepel, Lucas Kullberg, Kevin Nikander och
Emma Pimenoff.

– Det är roligt med en skolhund, för om man haft en dålig dag och har timme med Nova efter det så blir man genast glad. Det är roligt att leka med den på timmen, säger Emma Harsunen och kompisen Clara Nymark håller med. De säger att de känner större lust att gå på timmarna när de vet att Nova är på plats. Ingendera har hund hemma och därför är Nova extra kär.

– Den känns nästan som ens egen hund, säger de.

Hjälper rastlösa barn

Nova är en 1,5-årig Golden retriever. Hon fick följa med matte till skolan första gången då hon bara var en fyra månader gammal valp. Nu är hon inne på sitt andra år som skolhund och van vid miljön och människorna.

– Nova ger sällskap, skapar en positiv atmosfär och så blir det kanske lite roligare att komma på timmarna. Ofta kommer eleverna till klassrummet redan på rasten och de blir jättebesvikna om Nova inte är med, säger Lili Lindvall.

– Speciellt elever med koncentrationssvårigheter har nytta av en hund i klassen. I stället för att härja finns det något som de får göra som är helt okej då de kan stiga upp och kela med hunden.

Nova får också eleverna att röra på sig utomhus under rasterna, för när hon är ute på skolgården är hon sällan ensam.

Konkret nytta

Timmarna med Nova kan variera en del. Ibland händer det att Nova och barnen blir så upplivade att Lindvall måste säga till, andra gånger är Nova trött och lägger sig på golvet för att sova.

Lindvall undervisar i geografi och biologi och Nova är endast med på hennes timmar, och alltid i samma klassrum. På så vis störs inte allergiska elever av att det finns en hund i skolan.

Det finns olika typer av skolhundar. Läshundar används i lågstadieskolor och har gett goda resultat.

Läraren Lili Lindvall och Nova.

– Idén är att nån lyssnar på ditt läsande utan att alls bedöma. De som är rädda och svaga i läsning kan läsa bättre när de får läsa för en som bara lyssnar.

Nova har ingen specialkompetens av det här slaget, utan den främsta uppgiften är att bidra med god stämning. Och det finns faktiskt svart på vitt om att det fungerar.

– Forskning visar att det har en lugnande verkan att få vara med djur. Då frigörs hormonet oxytocin som lugnar ner en, säger Lindvall.

Speciellt för tonåringar kan det vara viktigt med beröring och att få krama om någon. Responsen som Nova fått från föräldrar och elever har varit positiv.

– Den är en människokär ras och Nova är jättenöjd med alla elever. Enda gången den kan skälla är när det kommer främmande vuxna in i klassen, då skyddar den sin flock!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *