| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Yrselklinik flyttade till Grankulla

Lider du av yrsel? Om svaret är ja finns det numera en yrselklinik i Grankulla som kan ha en lösning på problemet.

Balansrehabiliteringen kliniken erbjuder, hjälper enligt företagets ägare Leena Pietarinen och Alexander Benders de flesta klienterna så att de blir bättre eller slipper symtomen helt.

Leena Pietarinen och Alexander Benders vid Multitest-apparaten. Träningen består av apparatens rörelse, som kroppen måste anpassa sig till. En träningsgång ger inte stor nytta eftersom balansrehabilitering gynnar när man gör den regelbundet. Rekommendation är en vårdperiod på minst 10×30 minuter.

Företaget flyttade vid årsskiftet från Alberga till Kauniala.

– Det här är ett bra ställe, sjukhusmiljö och rehabiliteringsanstalt, säger Benders.

Sjukskötaren Leena Pietarinen, som själv bor i Grankulla, är vd för företaget. Benders är delägare och håller på att specialisera sig till öronläkare. Patienterna vårdas som teamarbete.

I vården används apparaten Multitest, som utvecklats i Frankrike. Den hjälper inte mot lägesyrsel utan verkar genom balansrehabilitering mot förändringar i nervsystemet, musklerna och balansorganen.

Vad beror yrsel på?

– Yrsel kan orsakas av många problem. Orsaker kan vara svikt i öronens balansorgan, dålig syn eller hjärtarytmi som kan ge upphov till tillfällig yrsel, säger Benders.

En typisk klient är en äldre person som fallit eller som är rädd för att falla. Yrsel kan ändå drabba i vilken ålder som helst, eller man kan lida av åksjuka, vilket också behandlas på kliniken.

Går inte yrsel som beror på inflammation av hörselnerven om av sig själv?

– Hos den största delen jo, men man kan skynda på tillfrisknandet med vård, säger Benders.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *